x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator  7 din 10 femei spun că sunt singurele responsabile cu „joburile casnice”

 7 din 10 femei spun că sunt singurele responsabile cu „joburile casnice”

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2023   •   22:15
 7 din 10 femei spun că sunt singurele responsabile cu „joburile casnice”

Dincolo de viața profesională, 70% dintre femeile care locuiesc cu partenerul de viață spun că sunt responsabile și de treburile casnice, precum pregătirea meselor, spălatul vaselor, spălatul și călcatul hainelor, dar și pregătirea copiilor pentru diverse activități, potrivit unui sondaj BestJobs.

Potrivit unui comunicat al platformei de recrutare, pe lângă jobul oficial, femeile au și roluri precum contabila familiei, fiind responsabile de bugetul gospodăriei (peste 63%), bucătarul casei (59%) sau organizator de petreceri aniversare (32%).

Pentru femeile care au și copii, rolurile se diversifică și mai mult, acestea fiind și mamă-învățătoare sau mamă-profesoară (aproximativ 32%). De asemenea, ocazional devin și povestitor pentru cei mici (25%), șoferul familiei (22%), responsabilă cu reparațiile în casă (peste 19%) sau IT-ista familiei (17%).

60% dintre respondente consideră că, dacă ar fi remunerate, „joburile casnice” ar valora cel puțin echivalentul salariului de la jobul oficial, în timp ce 40% spun că nu pot estima această implicare în bani.

În gospodăriile mixte, responsabilitățile sunt împărțite de cele mai multe ori în funcție de gen. Astfel, femeile ajung să își ocupe o parte mai mare din timpul liber cu treburile casnice, care intră în sarcina lor și consumă cel mai mult timp. Chiar dacă și bărbații își asumă roluri precum responsabilul cu reparațiile de orice fel din casă (78%), șoferul familiei (56%), contabilul familiei (39%) și tată-învățător sau tată-profesor (39%), 44% dintre respondenții de gen masculin au declarat că soția sau partenera se ocupă cel mai mult de treburile casnice, în timp ce 37% consideră că responsabilitățile sunt împărțite în mod egal.

Dintre bărbații care se ocupă de întreținerea casei și a familiei, aproape 83% alocă în medie între una și trei ore zilnic acestor sarcini și doar 17% depășesc acest timp.

„În continuare vedem că femeile tind să aibă mai multe responsabilități decât partenerii lor când vine vorba de joburile casnice, ceea ce înseamnă mai puțin timp pentru propriile pasiuni sau hobby-uri. Cu toate acestea, avem în jurul nostru foarte multe exemple de femei care îmbină cu succes rolurile profesionale și cele casnice. Fiecare femeie merită recunoaștere pentru toate joburile din fiecare zi”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Platforma a lansat un manifest prin care aplaudă toate femeile pentru joburile lor din fiecare zi și îndeamnă la mai multă conștientizare privind munca zilnică ce revine în responsabilitatea lor și complexitatea pe care un JobDeFemeie o presupune.

Sondajul a fost efectuat în luna februarie 2023, pe un eșantion de 2.376 de utilizatori de internet din România, dintre 57% de gen feminin și 43% de gen masculin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: femei joburi casnice