x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filiera siriana

Filiera siriana

de Violeta Fotache    |    01 Sep 2006   •   00:00
Filiera siriana

"Teroristul" Omar Hayssam si-a planificat meticulos fuga din Romania. Cu doua zile inainte de a iesi din tara, la 28 iunie, el a refu-zat "pe propria raspunde-re" internarea la Institutul Oncologic Bucuresti, pentru a evita in aceeasi zi mar-turisirile la instanta. Potrivit surselor noastre, fuga lui cu nava Iman-T ar fi fost planuita cu ajutorul unor a-genti ai Directiei siriene de Informatii Militare.

"Teroristul" Omar Hayssam si-a planificat fuga din Romania. Potrivit surselor noastre din serviciile secrete, evadarea cu nava Iman-T ar fi fost planuita cu ajutorul unor agenti ai Directiei siriene de Informatii Militare.

Operat de cancer la colon si introdus la tratamentul cu citostatice, Omar Hayssam a reusit sa fuga din tara fara sa faca declaratii in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti despre implicarea lui in rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad. In lumina posibilitatii implicarii Directiei siriene de Informatii Militare, se ridica intrebarea: ce nu voiau serviciile secrete siriene sa afle magistratii romani? Analizat retrospectiv, modul in care a actionat, cel putin cu o luna inainte de a disparea, pare a fi fost premeditate. Astfel, eliberat din arestul preventiv la 27 aprilie 2006, dupa mai bine de un an de stat dupa gratii, Omar Hayssam a reusit sa lipseasca de la proces de mai multe ori, iar atunci cand si-a facut aparitia, calmantele care ii fusesera administrate nu i-au permis sa faca marturisiri. Cand instanta si-a pierdut rabdarea si i-a dat termen o saptamana sa-si rezolve problemele ca sa poata fi audiat, sirianul a disparut.

DUSI PROFESIONIST CU PRESUL . Pentru ca sedintele lui de chimioterapie fusesera programate tocmai in zilele cand avea termene la instanta, la 14 iunie, Hayssam a lipsit pentru a treia oara consecutiv de la apelul magistratilor investiti sa-l judece sub acuzatia de terorism. Totusi, in aceeasi zi, el a putut face la notar declaratia prin care isi dadea acordul ca insa cei doi copii ai sai mai mari sa iasa din tara. Acest lucru nu s-a stiut in acea zi, dar chiar si fara aceasta informatie, judecatorii prezentau deja o nervozitate concretizata in mandatele de aducere dispuse spre executare politiei. Aparitia sirianului la termenul din 21 iunie a mai calmat spiritele. El a fost "debarcat" direct din Ambulanta, insotit de un medic. Nici de aceasta data, el nu a putut spune ce stie despre caz. El si avocatii sai au convins instanta de realitatea acestei stari depunand o adresa de la Institutul Oncologic, din care reiesea ca Hayssam fusese din nou operat. I se recoltasera mai multi noduli pentru efectuarea unei biopsii. Cancerul s-a extins la nivelul plamanilor, au spus avocatii in fata instantei, si cum Hayssam a sustinut ca pe viitor va putea fi prezent la proces, deoarece va face tratamentul din 30 in 30 de zile, Curtea a amanat inceperea audierilor pentru inca o saptamana: 28 iunie.

A REFUZAT SPITALUL SA NU PIARDA PLECAREA? In zi de proces (28 iunie), Hayssam s-a dus la Institutul Oncologic Bucuresti. Medicii au vrut sa-l interneze, insa bolnavul a refuzat acest lucru. Ba chiar a dat si o declaratie pe propria raspundere pentru a putea fi lasat sa plece. Oare nu voia sa piarda procesul? Sau plecarea? Cert este ca a promis medicilor ca va reveni a doua zi, la 29, pentru tratament. De la IOB, sirianul s-a prezentat la CAB, astfel ca el a scapat la acel termen de o masura drastica impotriva lui, numai ca tot n-a dat declaratie. De ce? Pentru ca era "aproape drogat" de atatea analgezice care ii fusesera administrate. In sala de judecata, vorbele ii ieseau stalcit si sacadat printre bulbucii de saliva. 12 iulie a fost amanarea obtinuta din nou. La 29 iunie, el nu s-a mai dus la IOB, iar o zi mai tarziu (30iunie) a disparut.

ALIBIURI. Primul alibi oferit pentru acoperirea fugii a fost furnizat avocatilor la termenul din 2 iulie. Cica inculpatul s-ar fi aflat internat pentru a se trata intr-un sanatoriu din Valenii de Munte, judetul Prahova. Instanta le-a pus in vedere sa aduca proba la termenul urmator, fapt nereusit, astfel ca la 19 iulie instanta a dispus rearestarea lui Hayssam. Un alt alibi pus sub semnul intrebarii este cel oferit de sotia sirianului mult mai tarziu, atunci cand anchetatorii au stabilit cand si cum a fugit Hayssam. Adela Omar a sustinut ca, in acel week-end, sotul ei a fost cu familia la Snagov, apoi a refuzat sa mai spuna ceva, invocand dreptul de a nu declara impotriva sotului.

"TERORISTUL" HAYSSAM, UN FALS?
Teroristul numarul 1 al Romaniei, Omar Hayssam, s-ar putea sa nu fie chiar asa de terorist, a sugerat ieri seful Comisiei de control a SRI, Radu Stroe. Liberalul a refuzat sa spuna mai mult pana la prezentarea concluziilor anchetei pe care o face Comisia parlamentara de control a SRI. "O sa vedeti atunci", a anticipat el momentul. O alta "pista" a venit de la consilierul lui Tariceanu, Marius Oprea: "Intrebati-l pe seful de la Oficiul de Migratie a Fortei de Munca, Teodorescu, despre relatiile sale cu Hayssam". (A.N.)

IDENTITATE FALSA CU PASAPORT SIRIAN
Procurorii DIICOT, investigand fuga lui Hayssam, au stabilit ca acesta a fugit din Portul Constanta cu nava Iman-T, aflata sub pavilion nord-coreean. Armatorul ei, sirianul Mustafa Tartousi, este deja urmarit penal pentru ca ar fi inlesnit aceasta fuga, insa el neaga implicarea in aceasta afacere, ca si familia fugarului. Cu ajutorul comandantului vasului, sirianul Yousef Tartousi, Hayssam ar fi fost ascuns pe nava, pana in Alexandria, de unde a fost imbarcat "la vedere". Sub un alt nume, cu pasaport sirian, Hayssam a fost cazat in cabina mecanicului-sef pana in Siria. (V. Fotache)
×
Subiecte în articol: observator hayssam