x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Finantele confirma jaful

Finantele confirma jaful

19 Ian 2005   •   00:00

Controversatul Ionel Samir Spranceana este oficial anchetat de procurorii bucuresteni si de Oficiul National de Spalare a Banilor. Asa cum era de asteptat, el neaga acuzele. Conturile bancare ale lui Spranceana au fost totusi blocate.

MASURA. Afaceristul craiovean Samir Spranceana este dat in consemn la frontiera
Parchetul Instantei Supreme, IGP si Curtea de Conturi a Romaniei verifica rambursarile de TVA, de peste 2.000 de miliarde de lei, acordate de Finantele Publice doljene in ultimii trei ani.

CONTROALE. Inspectoratul General al Politiei Romane a "saltat", in ultimele zile, sute de dosare de rambursare de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, pentru verificari. Fiecare dintre dosarele mentionate face referire la returnari de TVA cu o valoare mai mare de cinci miliarde de lei.

Curtea de Conturi a Romaniei verifica, pe langa incasarile efectuate de 40 de societati comerciale, toate celelalte dosare, in baza carora au fost obtinute rambursari de TVA mai mari de un miliard de lei, de la DGFP Dolj. Directorul general al DGFP Dolj, Iulian Filipescu, a confirmat ieri aceste aspecte si chiar a oferit o cifra exacta a sumei returnate: 2.170 de miliarde de lei TVA rambursata, in perioada 2002- 2004. Curios este insa faptul ca angajatii DGFP Dolj au "omis" sa puna la dispozitia IGP lista integrala a societatilor care au incasat TVA in valoare de mai mult de cinci miliarde de lei. Exemplul cel mai elocvent il constituie SC "Scotland’s Intermed" SRL Craiova, administrata de Adrian Berceanu (asociatul lui Samir Spranceana de la Oltenia TV). Firma in cauza nu se regaseste in lista celor anchetate de IGP, desi a incasat, cel putin in doua randuri, TVA in valoare de peste 10 miliarde de lei, dintre care 9,88 miliarde de lei in data de 14 noiembrie 2002.

SAMIR, ANCHETAT. Magistratii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au intocmit si ei mai multe dosare de cercetare penala in ceea ce priveste returnarile-record de TVA efectuate de catre DGFP Dolj. Printre controversatii oameni de afaceri locali cercetati de catre procurorii bucuresteni se numara si Ionel Samir Spranceana (dosar nr. 327/ P/2004). In paralel, Spranceana este cercetat si de Oficiul National de Spalare a Banilor. Conturile bancare ale controversatului om de afaceri local au fost si ele blocate. Samir Spranceana isi sustine insa, sus si tare, nevinovatia si spune ca va merge la Parchetul General ori de cate ori va fi nevoie, pentru a i se face - ceea ce el numeste - dreptate. Controversatul Samir Spranceana mai declara ca singurele societati in care ar fi avut calitatea de actionar, "Oltenia Network Cable", respectiv "Kira Grup", ar fi incasat "doar" vreo 140 de miliarde de lei TVA. Patronul "Oltenia TV" evita insa sa raspunda concis la intrebarile legate de TVA incasata de asociatul Adrian Marius Berceanu, Rolie Impuscatoiu sau bodyguarzii sai. Cat despre achitarea sumelor aferente TVA incasata, catre furnizorii sai de active, Spranceana spune ca platile au fost efectuate "in unele cazuri, in altele - nu!". Afaceristul nu vede nici o problema, pentru el, in faptul ca unele active ar putea fi supraevaluate sau unele dintre firmele care i-au furnizat respectivele bunuri ar putea fi fictive. Adauga doar ca, spre deosebire de alti "TVA-isti" (fara a da insa nume), el ar detine, inca, activele in baza carora a incasat sutele de miliarde de lei.

INCIDENT. Surse judiciare precizeaza ca Ionel Samir Spranceana ar fi fost retinut, cateva ore bune, pe Aeroportul Otopeni, la data de 11 ianuarie, atunci cand a incercat sa paraseasca tara. Samir Spranceana a negat insa ieri incidentul, sustinand ca ar fi vorba de "fabulatii" ale unor asa-zisi dusmani de-ai sai. (Cristian Vasilcoiu)

×