x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fost comisar UE, pe WikiLeaks: România este un "stat sălbatic"

Fost comisar UE, pe WikiLeaks: România este un "stat sălbatic"

02 Dec 2010   •   09:51
Fost comisar UE, pe WikiLeaks: România este un "stat sălbatic"

140670-.jpgNoi informaţii referitoare la ţara noastră au ieşit la suprafaţă din dosarele secrete publicate de WikiLeaks. România este un "stat sălbatic", nepregătit să intre în Uniunea Europeană, afirma în 2004 fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten.

Potrivit documentelor publicate de WikiLeaks şi prezentate de The Guardian, Patten aprecia totuşi că, în ciuda nepregătirii României şi Bulgariei, probabil că cele două state se vor integra în blocul comunitar mai devreme decât Croaţia.

Fostul comisar UE a dezvoltat şi motivele care împiedicau Uniunea Europeană să devină "o putere reală", scrie antena3.ro. Mai exact, Patten a vorbit despre trecutul dubios al unor lideri din statele care aderaseră recent la UE, precum şi despre"ochii de ucigaş" ai fostului preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent prim-ministru.

WikiLeaks a mai publicat recent şi o notă diplomatică care scoate la iveală date despre adopţiile din România. Astfel, în raportul grupului de lucru pentru adopţii internaţionale, se arată că unii dintre copiii a căror adopţie a fost refuzată s-ar putea afla în situaţii în care bunăstarea lor nu e protejată adecvat, potrivit unei note diplomatice semnate în aprilie 2006 de fostul ambasador american, Nicholas Taubman.

830 de telegrame ale diplomaţilor americani acreditaţi la Bucureşti au ajuns în mâinile fondatorilor sitului Wikileaks. Înainte de decembrie 2004, au existat doar două astfel de comunicări ce se regăsesc în dosarul Wikileaks. După alegerile prezidenţiale şi parlamentare de acum şase ani însă, numărul informărilor transmise de diplomaţii americani din Bucureşti, a crescut simţitor.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică să publice un set de peste 250.000 de note diplomatice. Acţiunea este considerată "un atac la adresa comunităţii internaţionale" de către Departamentul de Stat american.

Sursa foto: www.independent.co.uk

×