x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul ministru Marian Sârbu şi alţi 14 funcţionari, cercetaţi penal

Fostul ministru Marian Sârbu şi alţi 14 funcţionari, cercetaţi penal

de Violeta Fotache    |    08 Iun 2010   •   00:00
Fostul ministru Marian Sârbu şi alţi 14 funcţionari, cercetaţi penal
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Cazul fostului ministrul al Muncii, uneperistul Marian Sârbu, şi al celor 14 funcţionari, fost în atenţia DNA pornind de la reclamaţia făcută de Dănuţ Gheorghe Radu, acesta acuzându-i pe cei 15 de achiziţionarea "dubioasă" a mai multor sedii pentru instituţii din subordinea ministerului.



Dănuţ Radu a denunţat procurorilor faptul că Marian Sârbu ar fi săvârşit faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare, totul în contextul achiziţiei unor sedii pentru instituţiile din subordinea ministerului, la preţuri mai mari decât cele ale pieţei. Procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale, dar soluţia a fost atacată la instanţa supremă.

Astfel, potrivit Mediafax, la 25 mai, instanţa supremă a decis "desfiinţarea rezoluţiei 4321/II/2/2009, din data de 24 august 2009" şi trimiterea cauzei la procurori pentru "începerea urmăririi penale faţă de intimaţii în cauză", conform minutei şedinţei în care magistraţii au dezbătut plângerea împotriva lui Sârbu.

Fostul şef al Inspecţiei Muncii, Mariana Basuc, precizează că decizia de începere a urmăririi penale împotriva ei, a fostului ministru al Muncii Marian Sârbu, şi a altor 13 foşti angajaţi, dispusă de instanţa supremă este o "eroare judiciară". Mariana Basuc a precizat ieri că Dănuţ Radu este cunoscut în Ministerul Muncii ca un "reclamagiu". Fostul inspector general la Inspecţia Muncii a subliniat că şi judecătorii şi avocaţii îl cunosc pe "reclamagiu" întrucât Dănuţ Radu "numai cu asta se ocupă".

Potrivit fostului inspector general de stat de la Inspecţia Muncii, de-a lungul vremii, petentul ar fi făcut plângeri împotriva mai multor miniştri şi directori din Ministerul Muncii, indiferent cine se afla la conducerea instituţiei. "El hărţuieşte pe oricine şi m-a reclamat pentru toate achiziţiile pe care le-am făcut, pe motiv că aş fi primit mită", a mai spus Basuc, precizând că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Basuc a scos în evidenţă lipsa de temeinicie a plângerilor formulate de Dănuţ Radu, precizând că o parte dintre persoanele reclamate în aces dosar nu au absolute nici o legătură cu achiziţiile "denunţate". "În momentul în care vom câştiga acest proces, am hotărât cu colegii mei să-l dăm în judecată pentru denunţ calomnios", a mai spus Mariana Basuc. Decizia judecătorilor nu este definitivă. Verdictul a fost deja contestat de opt dintre cei 15 reclamaţi la DNA. Contestaţia va fi judecată de completul de 9 magistraţi.

×
Subiecte în articol: observator dna ancheta marian sarbu