x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Freedom House: Libertatea presei în 2013, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Freedom House: Libertatea presei în 2013, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

de Agerpres    |    01 Mai 2014   •   20:49

Libertatea presei a înregistrat în 2013 cel mai întunecat an din ultimul deceniu, în special în Egipt, în Turcia şi în Ucraina, dar şi în SUA în ceea ce priveşte problemele de securitate naţională, menţionează un raport al Freedom House, dat publicităţii joi, informează France Presse.

Potrivit raportului anual al organizaţiei neguvernamentale Freedom House, doar 14% din populaţia lumii are acces la o presă 'liberă' sau o persoană din şapte. Un procent de 44% din populaţia de pe glob trăieşte în zone unde presa 'nu este liberă' şi un procent de 42% în zone unde mass-media sunt 'parţial libere', punctează raportul.

'Asistăm la un regres general al libertăţii presei, cu guverne şi actori privaţi care atacă jurnaliştii sau restricţionează accesul acestora la evenimente, fie prin cenzurarea conţinutului, fie prin concedierea lor din motive politice', trage Freedom House un semnal de alarmă.

Din cele 197 de ţări şi teritorii monitorizate în 2013, Freedom House identifică 63 de ţări cu presă liberă, 68 cu presă parţial liberă şi 66 de ţări cu presă cel mai puţin liberă.

România se situează la mijlocul clasamentului, cu scorul numeric 84, în categoria ţărilor cu presă parţial liberă. Acelaşi scor numeric îl au Botswana şi Republica Dominicană, conform raportului publicat pe site-ul organizaţiei Freedom House.

Republica Moldova are scorul numeric 112, la fel ca Libanul şi Tunisia.

Evaluarea generală a exercitării libertăţii presei a regresat la cel mai scăzut nivel din 2004 şi numărul persoanelor care au acces la media liberă este cel mai mic din 1996.


Printre ţările a căror presă nu este liberă se numără China (183), iar printre cele cu presă parţial liberă se află India, două ţări care numără mai mult de o treime din populaţia lumii. Rusia este de asemenea calificată ca o ţară a cărei presă nu este liberă (176), din cauza controlului strict exercitat asupra mass-media şi încercărilor de a cenzura blogosfera sau surse de informare din afară.


SUA sunt notate în scădere în raportul de anul trecut (30) din cauza 'dorinţei limitate a înalţilor oficiali de a furniza informaţii reprezentanţilor presei' şi luarea jurnaliştilor ca ţintă în anchete penale.


Olanda, Norvegia şi Suedia sunt ţările cu presa cea mai liberă, împărţind toate scorul numeric 1, fiind urmate de Belgia cu scorul numeric 4. Pe ultimele locuri se situează Turkmenistanul, Uzbekistanul (ambele cu scorul numeric 195) şi Coreea de Nord cu scorul 197.

×