x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frig în noapte de Înviere, cald în ziua de Paşti!

Frig în noapte de Înviere, cald în ziua de Paşti!

de Sorin Anghel    |    01 Apr 2010   •   00:00

Credincioşii care vor lua parte la slujba de Înviere trebuie să se îmbrace gros deoarece temperaturile vor fi scăzute. Lucrurile se îmbunătăţesc în prima zi de Paşti, atunci când maximele vor ajunge la 20°C.

Evoluţia unui front atmosferic dinspre vest spre est şi existenţa unei circulaţii a aerului foarte intensă în straturile mai înalte ale atmosferei a condus la intensificarea vântului şi în sudul ţării, mai precis în Câmpia Română şi în Dobrogea.

Alt sistem noros, de provenienţă atlantică, organizat cât de cât în apropierea Munţilor Alpi, îşi va face simţită prezenţa prin înnorări şi ploi, astăzi şi la noapte în jumătatea de vest a ţării, iar în cursul zilei de sâmbătă în cea de est.

La munte, îndeosebi în zona mai înaltă, unde vântul va continua să sufle tare, vor fi şi averse de lapoviţă şi de ninsoare. Postfrontal, va avea loc o pătrundere de aer mai rece, iar prin degajarea cerului, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, valorile termice vor fi destul de scăzute, uşor negative în depresiuni, în Podişul Transilvaniei şi în nordul Moldovei, deşi astfel de posibilităţi există şi pentru zona de deal a Munteniei şi chiar a Olteniei.

Duminică, dar în cea mai mare parte a ţării şi luni, va fi vreme frumoasă şi calda, ceea ce contrazice, în acest an, tradiţia ca de Paşte, vremea va fi ca de Florii.

Nu este doar o tradiţie, ci are şi o explicaţie ştiinţifică şi anume: Există în meteorologie, aşa numitele "perioade sinoptice" cu o durată medie în general de aproximativ 3 zile, în care, vremea are aceleaşi caracteristici; frumoasă - în câmp de maximă presiune, ploioasă - în câmp de minimă presiune. Două astfel de perioade, a câte 3-4 zile, încheie săptămânâ, cand după "Florii" urmează "Paştele". Schimbările de vreme din această primăvară au fost mult prea rapide, la fel şi succesiunea zilelor frumoase cu cele mai urâte.


CALD LA BUCUREŞTI
Bucureştenii care nu vor pleca din Capitală în această perioadă au motive de bucurie. Duminică vremea va fi frumoasă, numai bună pentru plimbări în parc, un drum la biserică sau o vizită la cei dragi.

Vineri: Cerul va fi temporar noros, favorabil aversei în cursul nopţii. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 18-19ºC, iar cea minimã va fi de 4-6ºC. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilã.

Sâmbătă: Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri pe parcursul zilei, când va ploua. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jur de 16°C, iar cea minimã va fi de 2-4°C. Presiunea atmosferică va creşte uşor.

Duminică: Vremea va fi caldã şi frumoasã, cu cer variabil şi vânt slab. Temperatura maximã va fi de 18-20°C, iar cea minimã de 4-6°C.


PRECIPITAŢII LA MUNTE
În zona montană, vremea va fi închisă. Sunt şanse să plouă în majoritatea masivelor.

Vineri: Cerul va fi temporar noros şi local vor cãdea precipitaţii predominant sub formã de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificãri pe creste. Valorile termice vor fi în creştere uşoarã faţã de intervalul precedent.

Sâmbătă: Cerul va fi variabil, cu înnorãri şi ploi pe arii extinse în masivele din vestul ţãrii şi pe arii mai restrânse în rest. Vântul va prezenta unele intensificãri pe creste. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele înregistrate în intervalul anterior.

Duminică: Vremea va fi caldã şi în general frumoasã. Cerul va fi variabil, cu înnorari şi izolat ploi slabe, în cursul nopţii, în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura aerului se va menţine la valori asemãnãtoare cu cele din intervalul precedent.

×
Subiecte în articol: meteo