x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GalatI - Activitate paralizata pe Dunare din cauza pilotilor fluviali

GalatI - Activitate paralizata pe Dunare din cauza pilotilor fluviali

04 Aug 2004   •   00:00

Pilotii societatii World Pilot Services au cerut premierului rezolvarea conflictului aparut intre aceasta societate si RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, privind concesionarea activitatii de pilotaj pe Dunare.

ERIK HOOSZ

Acestia sustin ca persoanele angajate de AFDJ sunt deprofesionalizate si ca nu mai lucreaza in domeniu de sapte ani, existand pericolul producerii unei catastrofe navale. In acest sens, cei 73 de piloti, membri ai Sandicatului Pilotilor Maritimi, au adresat un memoriu prim-ministrului Adrian Nastase. Liderul marinarilor, Vasile Ghidu, sustine ca dupa expirarea contractului de concesiune dintre societatea World Pilot Services SRL si RA AFDJ Galati, pretentiile ridicate de aceasta din urma au fost nelegale si exagerate. "La negocieri, impropriu spus negocieri, pentru ca au fost mai mult niste impuneri din partea AFDJ pentru un contract de asociere, nu s-a acceptat nici o pro-punere din partea noastra. Din informatiile noastre se pare ca vor sa dea aceasta activitate unei firme din Constanta, firma cu care Valerica Anghel are intelegeri", sustine directorul firmei de pilotaj, Clim Sabin.

PRETENTII PREA MARI. Marinarii spun ca reprezentantii AFDJ au cerut ca 40% din venitul brut al firmei la care sunt angajati sa revina regiei, lucru cu care pilotii nu au fost de acord. De la derularea contractului de concesiune, AFDJ primea 14% din venit, ulterior acesta a ajuns la 20%. Conducerea firmei galatene sustine ca in conditiile impuse de AFDJ nu mai poate face o crestere a salariilor pilotilor si ca in ultima instanta este de acord sa plateasca 20% din venit. "De ce sa dam la AFDJ, cand ei nu ne pun la dispozitie nimic. In schimbul acestei redevente ei ne dau doua salupe de care noi nu avem nevoie", a adaugat Vasile Ghidu. Directorul firmei de pilotaj a mai spus ca cei de la AFDJ au cerut si ca activitatea de contabilitate sa fie facuta tot de ei, lucru cu care reprezentantii World Pilot nu au fost de acord.

CONDITII

Contactat telefonic, directorul general al AFDJ Galati, Valerica Anghel, sustine ca a purtat discutii cu reprezentantii societatii inca dinainte de expirarea contractului, dar s-a izbit de un refuz de colaborare din partea World Pilot Services. "Inainte de expirarea contractului am vrut sa stam de vorba cu pilotii, dar nici nu au vrut sa discute cu noi. Vor veni sa-i angajam, dar acum conditiile le punem noi. Vom angaja atati piloti cat avem nevoie. In momentul de fata avem personal suficient pentru a ne putea misca. Am angajat cativa piloti pensionari", ne-a declarat directorul AFDJ, Valerica Anghel.

×
Subiecte în articol: observator afdj