Monumentul lui Mihai Eminescu din Parcul Central al municipiului Galaţi este profanat sistematic, de 12 ani, înainte de 15 ianuarie - ziua de naştere a marelui poet. Anul acesta isprava s-a repetat, un necunoscut rupându-i, în noaptea de luni spre marţi, muzei lui Eminescu, mâna cu făclia, arată Agerpres.
De fiecare dată au fost făcute, de către muzeograful şi plasticianul Gheorghe Andreescu, alte mâini, la început din marmură, apoi din gips. ,,Cred că am făcut mai mult de zece copii, dar de fiecare dată cineva o rupe înainte de 15 ianuarie. Poate este vreun dezaxat sau poate doar un ratat care, cândva, a rămas corigent la limba română pentru că nu a învăţat lecţia despre Eminescu. Oricum ar fi şi oricine ar fi, trebuie găsit şi pus să plătească. Nimeni, sub nici un motiv, nu are dreptul să profaneze statuia poetului', a declarat Gheorghe Andreescu. Andreescu a mai spus că muzeografii şi restauratorii vor monta ultima replică a mâinii, pe care o mai au, dar operaţiunea va putea fi făcută după ce temperatura va creşte cu câteva grade. Pentru a evita însă vandalizarea monumentului, artiştii gălăţeni propun confecţionarea unei copii care să fie amplasată în parc.
Municipalitatea a trimis pe teren câţiva salariaţi de la societatea de salubrizare Ecosal SA, care au început pregătirea sărbătoririi zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu îmbrăcând cu cetină parapetul din jur şi soclul statuii, dar şi pregătirea operaţiunii intrată în tradiţia organizării acestei sărbători la Galaţi: montarea unei noi 'mâini cu făclie'. De obicei, montarea unei noi mâini se face cu foarte puţin timp înainte de eveniment, pentru ca hoţul să nu mai aibă timp să acţioneze. Misteriosul colecţionar de mâini nu a putut fi descoperit nici în acest an, deşi Parcul Eminescu este chiar în centrul oraşului, lângă sediul Stării Civile, unde se reuneşte Consiliul Local Galaţi, bine păzit de agenţii de la Poliţia Comunitară, pe care dă vina primarul Dumitru Nicolae.
Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de municipalitatea gălăţeană pe 4 ianuarie 1910 şi a costat la vremea aceea 12.500 de lei. Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 în prezenţa scriitorului Duiliu Zamfirescu, preşedintele Academiei Române de atunci, şi este primul din ţară ridicat în memoria Poetului Naţional.
Citește pe Antena3.ro