x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali nu poate pleca la Bruxelles, la Parlament

Gigi Becali nu poate pleca la Bruxelles, la Parlament

de Violeta Fotache    |    10 Iun 2009   •   00:00
Gigi Becali nu poate pleca la Bruxelles, la Parlament
Sursa foto: Victor Stroe/Editura Intact

Proaspăt câştigător al unui mandat de europarlamentar, Gigi Becali se află în situaţia de a nu-şi putea exercita mandatul, Judecătoria Sectorului 1 decizând ieri că acesta nu poate părăsi România, dar poate merge oriunde prin ţară. Verdictul nu este însă definitiv.



Eliberat din arest sub control judiciar, Gigi Becali a cerut ieri Judecătoriei Sectorului 1 să-i ridice interdicţia pe care o avea. După o şedinţă în care afaceristul-politician a avut o atitudine vehement ireverenţioasă, instanţa a decis să-i respingă cererea, dispunând şi modificări.

 Astfel că în urma verdictului de ieri, Gigi Becali nu mai are voie să părăsească România, dar poate părăsi Bucureştiul şi Ilfovul. Soluţia poate fi însă atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. În cazul în care acest verdict ar rămâne definitiv, Gigi Becali nu ar putea să plece la Bruxelles pentru a-şi exercita mandatul de europarlamentar.

PROCES CU NĂBĂDĂI
"Da' ce, ei au voie să mă ancheteze, iar eu nu am voie să ies din ţară?! Daţi-i naiba acuma!", a strigat inculpatul Gigi Becali în faţa instanţei de judecată, referindu-se la procurorii care îl anchetează. Becali a mai spus că ancheta sa penală este "cel mai mare circ din ultimii 60 de ani" şi că totul s-a întâmplat din cauză că "trei tâlhari au făcut o plângere că un preşedinte de partid i-a sechestrat".

"M-aţi batjocorit!" i-a strigat procurorului de şedinţă, cerându-i pe un ton ridicat să explice de ce nu a fost audiat în timpul în care a fost arestat. "M-aţi ţinut vreo două săptămâni la arest la mişto! Da' ce vreţi voi, batjocură cu Becali 200 de ani!?" a exclamat finanţatorul FC Steaua. Vizibil iritat de faptul că procurorul a cerut respingerea cererii sale, Gigi Becali s-a adresat judecătoarei: "Dacă sunteţi inamovibili, atunci tăiaţi-mi capul fără să mă judecaţi."

Înainte de a intra în sala de judecată, finanţatorul Stelei a vorbit despre imunitatea conferită de calitatea de europarlamentar. "Pentru ca procurorii să continue ancheta în cazul meu, trebuie să ceară la Parlamentul European să mi se ridice imunitatea. Prima oară voi fi audiat eu şi vă daţi seama ce se va întâmpla acolo când am să spun ce s-a întâmplat, atunci vom de circul - circului", a spus Becali.

El a opinat însă, că PE nu va accepta niciodată să-i ridice imunitatea. Omul de afaceri a mai precizat că, indiferent de decizia instanţei, se va duce în Parlamentul European, spunând: "Ce o să-mi facă, o să mă aresteze?".

VADIM SPUNE CĂ NU MAI PLEACĂ NICI EL
"Judecătorul care a luat această decizie ar trebui să înţeleagă că Gigi Becali nu a candidat la Ciorogârla, ci pentru Parlamentul European şi el trebuie să se ducă acolo", a spus Vadim Tudor, şi el câştigător al unui mandat de europarlamentar. "Mă solidarizez cu Gigi Becali şi, dacă lui nu i se va da voie, nu mă duc nici eu la Bruxelles", a subliniat Vadim Tudor, catalogând decizia Judecătoriei ca fiind "un abuz grav" iar România "ţara în care s-a născut teatrul absurdului".


Imunitate scurtă
Europarlamentarul român Renate Weber a precizat că Gigi Becali va avea imunitate, dar aceasta poate fi retrasă, la cererea procurorilor români către preşedintele Parlamentului European (PE).

"Imunitatea apără parlamentarul şi, din câte ştiu eu, indiferent dacă este vorba de fapte comise anterior obţinerii mandatului, acesta este protejat. Însă, dată fiind natura faptelor de care acesta este acuzat, imunitatea parlamentară îi poate fi retrasă imediat, dacă procurorii români vor cere acest lucru preşedintelui PE. Imunitatea în PE nu funcţionează în orb, ci apără strict pentru declaraţiile politice.

Nefiind vorba de aşa ceva, cel mai probabil domnului Becali ar urma să-i fie ridicată imunitatea la cerere", a declarat Renate Weber, câştigătoare a unui nou mandat în PE.

Weber a ţinut să arate că nu cunoaşte foarte clar procedura în astfel de situaţii, întrucât nu s-a întâlnit în activitatea de până acum din PE cu atare cazuri.

×
Subiecte în articol: observator gigi becali gigi becali imunitatea