x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj - Gardieni publici in paradis fiscal

Gorj - Gardieni publici in paradis fiscal

04 Aug 2004   •   00:00

Licitatii trucate, achizitii la suprapret, salarii si datorii neachitate. Asta s-a constatat la Corpul Gardienilor Publici (CGP) din Gorj in urma unui control efectuat la sfarsitul anului trecut de corpul de control al prefectului.

GABRIELA MLADIN

Institutia este condusa de cativa ani de Spiridon Foanene. Un apropiat al lui Nicolae Mischie, Foanene a prejudiciat institutia pe care o conduce, insa nimeni nu a luat vreo masura. Situatia dezastruoasa in care se afla CGP Gorj este cunoscuta la nivelul conducerii judetului.

SESIZARI. CGP Gorj participa la apararea ordinii si linistii publice. Sesizarile venite din partea mai multor persoane despre neregulile din institutia in cauza l-au determinat pe prefectul din acea vreme, Toni Grebla, sa dispuna un control. Astfel, corpul de control al prefectului a efectuat in luna noiembrie 2003 o verificare in institutia publica. A urmarit exact aspectele sesizate. Concluziile controlului au confirmat neregulile banuite. In raportul de control, inspectorii din acea vreme au adus la cunostinta prefectului faptul ca la CGP Gorj nu au fost respectate prevederile legale privind achizitiile publice, a fost incalcat Regulamentul de organizare si functionare privind stabilirea tarifelor si au fost aduse prejudicii mari institutiei publice.

NEREGULI. Din analiza datoriilor fata de salariati si catre bugetul de stat rezulta ca la sfarsitul anului acestea se ridicau la peste 13 miliarde de lei. Desi inregistra rezultate financiare negative, CGP Gorj nu a incheiat contracte de prestari servicii cu 75 de beneficiari stabiliti prin hotararea Consiliului Judetean Gorj. Celor cu care a incheiat contract, desi prevederile contractuale includ calculul penalitatilor, CGP nu le-a pretins niciodata aceste sume. In tot acest timp, Spiridon Foanene a imprumutat SRL-uri cu sume din bugetul institutiei publice. Doua autoturisme CIELO au fost achizitionate de la SC TPSUT SA Motru cu peste 400 de milioane de lei, fara a exista o evaluare a acestora. De asemenea, a fost efectuata o operatiune de compensare pentru achizitionarea unui autoturism DACIA, cu o diferenta foarte mare in facturi, de aproape o suta de milioane de lei. A fost incheiat un contract de achizitionare de incaltaminte de la societatea EXCELSIOR 94 SRL Buzau fara organizarea licitatiei. Pe adresa este precizat doar faptul ca s-a purtat o negociere cu conducerea CGP Gorj.

REACTIE. Dupa stabilirea acestor nereguli, Prefectura Gorj a inaintat in ianuarie 2004 raportul catre conducerea Consiliului Judetean Gorj cu propunerea de a lua masuri cu angajatul lor. Precizam ca si in prezent Spiridon Foanene se afla pe functie, nu a fost luata nici o masura impotriva sa, iar organele de cercetare penala nu au fost sesizate in acest sens.

De la Consiliul Judetean Gorj tot ce s-a putut afla este ca presedintele Consiliului din acea vreme nu a vrut sa ia masuri cu seful Corpului Gardienilor Publici Gorj, insa actualul presedinte, Ion Calinoiu, promite ca va lua masuri cu subordonatul sau.

Despre toate neregulile descoperite in activitatea sa, Spiridon Foanene a declarat: "Este o treaba veche si este rezolvata. Sunt rezolvate toate acele probleme, nu se adevereste nimic din ceea ce s-a scris in raport, iar acuzatiile nu mai sunt de actualitate. A venit auditul Consiliului Judetean si nu a gasit nimic", a declarat Foanene.
×
Subiecte în articol: observator gorj