x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj: Primii deţinuţi eliberaţi au fost escrocii

Gorj: Primii deţinuţi eliberaţi au fost escrocii

de Gabriela Mladin    |    02 Feb 2014   •   15:44
Gorj: Primii deţinuţi eliberaţi au fost escrocii

Beneficiarii noilor prevederi din Codul Penal, intrat in vigoare vineri, au fost eliberaţi de îndată din Penitenciarul Târgu-Jiu. Este vorba respre 6 deţinuţi, condamnaţi pentru înşelăciune, care în primele ore ale zilei de 1 februarie au şi ajuns acasă. Alţi peste 170 de deţinuţi au solicitat Judecătoriei şi Tribunalului Gorj recalcularea pedepselor pe noile modificări ale Codului Penal.

Cei 6 deţinuţi au părăsit Penitenciarul Târgu-Jiu la câteva ore după intrarea în vigoare a Codului Penal. Judecătorii s-au întrunit în şedinţe de juedecată şi au deliberat în regim de urgenţă, astfel încât, primul deţinut a plecat pe poarta închisorii, pe 1 februarie la ora 2:00.

"Instanţa a pronunţat eliberarea de îndată, iar acest lucru s-a întâmplat la câteva ore după intrarea în vigoare a Codului Penal. Efectiv din Penitenciar au plecat la diverse ore, cum au dorit. Au fost şi deţinuţi care au plecat atunci noaptea", a declarat Ion Popesescu, directorul Penitenciarului.

Noul Cod, bucuria infractorilor!

Cei eliberaţi fuseseră condamnaţi pentru înşelăciune, iar pe vechiul Cod primiseră condamnări şi de 10 ani închisoare. Noile prevederi condamnă această infracţiune cu pedepse la jumătate, motiv pentru care, din oficiu, comisiile din penitenciar au sesizat de urgenţă instanţele de executare pentru punerea de îndată în libertate a celor condamnaţi. Majoritatea condamnaţilor eliberaţi în week-end sunt din Vîlcea şi executau pedepsele în Penitenciarul din Târgu-Jiu.

Sute de deţinuţi vor libertatea

Dar, cei 6 nu sunt singurii condamnaţi beneficiari ai noilor prevederi penale. În doar 3 zile au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Târgu -Jiu şi al Tribunalului Gorj peste 170 de cereri de reanalizare a pedepselor, deţinuţi invocand noile prevederi ale Codului Penal. Judecãtorii au acordat termene de judecată până în 15 februarie.

Preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu a precizat că activitatea la aceste instanţe nu s-a dat peste cap, întrucât a fost prevăzător şi împreunã cu cei de la penitenciar au calulat exact pedepsele deţinuţilor pe noul Cod, astfel încât niciun condamnat să nu ispăşeascã o zi în plus de închisoare, iar judecătorii să nu fie sufocaţi de numărul mare de dosare. 

×