x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MITĂ de 3 MILIOANE DE EURO în ROMÂNIA. CINE a dat-o şi PENTRU CE ce favor a pus în joc o asemenea sumă

MITĂ de 3 MILIOANE DE EURO în ROMÂNIA. CINE a dat-o şi PENTRU CE ce favor a pus în joc o asemenea sumă

29 Ian 2014   •   21:52
MITĂ de 3 MILIOANE DE EURO în ROMÂNIA. CINE a dat-o şi PENTRU CE ce favor a pus în joc o asemenea sumă
Procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Gruia Stoica, acesta urmând a fi prezentat mâine la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Anchetatorii au dispus față de avocatul Boştină Doru-Cătălin măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală față de Gruia Stoica, preşedinte al Grampet Group (din care face parte SC Grup Feroviar Român SA București), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență şi faţă de Boştină Doru-Cătălin, avocat în Baroul București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
"În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.
La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA și SC Grup Feroviar Român SA București.
Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluția menționată a rezultat că  există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.
Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate
".

 

×