Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a cerut producătorilor emisiunii "Top Gear", difuzată de posturile BBC 2 şi BBC, reeditarea episodului filmat în România şi scoaterea unor replici "ofensatoare" referitoare la "ţigani" şi la filmul "Borat".
Guvernul român le-a cerut producătorilor emisiunii "Top Gear" să scoată o serie de remarci "ofensatoare" făcute la adresa României, în episodul "Decapotabile în România", de către prezentatorul show-ului, Jeremy Clarkson, scrie cotidianul Sunday Express, citat de Mediafax.
Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat primul episod din noua serie a emisiunii "Top Gear", de la BBC 2, în România. În momentul în care s-au deplasat în zonele rurale, Clarkson şi-a pus pălărie şi a spus că "intră în ţara lui Borat", făcând referire la filmul "Borat" cu Sacha Baron Cohen în rolul principal.
În timpul episodului, care a fost difuzat săptămâna trecută, Clarkson spune: "Port această pălărie pentru ca ţiganii să creadă că sunt de-al lor. Mi s-a spus că pot fi violenţi dacă nu le place cum arăţi".
O altă remarcă făcută de Clarkson se referă la nişte localnici care, într-un sat, construiau o casă. Prezentatorul a spus că aceştia înalţă "spânzurători", scrie Sunday Express.
De asemenea, Clarkson apare în episodul filmat în România spălându-se pe faţă şi spunând "cât de tare - apă comunistă proaspătă", mai scrie Sunday Express, adăugând că remarca a fost făcută în pofida faptului că România nu este condusă de comunişti şi "este puţin probabil să fie o democraţie socialistă după alegerile care se desfăşoară duminică".
Sunday Express spune că ambasadorul României la Londra a intervenit spunând că "este surprins şi dezamăgit" de referirile la "Borat" şi la "ţigani".
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii "Top Gear", din cauză că unele dintre comentariile făcute de Jeremy Clarkson la adresa României - "o ţară a ţiganilor" sau "ţara lui Borat" - nu corespund realităţii.
"La 15 noiembrie 2009, canalul BBC 2 a difuzat primul episod din noul sezon al emisiunii TV cu profil automobilistic «Top Gear» cu titlul «Decapotabile în România». Având în vedere unele din comentarii făcute de Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii, la adresa României, precum: «o ţară a ţiganilor» sau «ţara lui Borat», care nu corespund realităţii, şi ţinând cont de faptul că materialul a fost reluat de canalul BBC, urmând ca apoi să fie distribuit la nivel global prin alte reţele de televiziune, ambasadorul României a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii, în vederea re-editării şi extragerii acestor comentarii din material. În scrisoare, ambasadorul şi-a manifestat aprecierea la adresa emisiunii, a subliniat libertatea de exprimare a presei şi spiritul non-discriminării, aducând la cunoştinţa producătorilor ponderea statistică a cetăţenilor din România, respectiv români: 89,5%, de etnie maghiară 6,5%, de etnie romă 2,5% şi 1,5% din alte grupuri etnice", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.
Şi serviciul de presă al Ambasadei României la Londra a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii "Top Gear" în care a solicitat reeditarea şi scoaterea din material a referirilor la "România, o ţară a ţiganilor" şi "România, ţara lui Borat", el neprimind încă un răspuns.
Ambasada precizează, însă, că "anticipează un răspuns pozitiv la cererile de modificare", mai scrie Sunday Express.
Echipa "Top Gear" - Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May - a realizat în România episodul "Decapotabile în România". Filmările au avut loc la Palatul Parlamentului, la Mamaia şi pe Transfăgărăşan, potrivit unui comunicat, remis MEDIAFAX în 13 noiembrie.
Clarkson a filmat într-un Aston Martin DBS Volante, Hammond într-un Ferrari California şi James, într-un Lamborghini Gallardo Spider. Totul începe la Mamaia, locul unde englezii observă cu stupoare că maşinile lor scumpe abia fac faţă "salonului auto" de pe străzile pline de "playboy ruşi".
Mai departe, traseul îi duce pe prezentatori la Bucureşti. Chiar dacă traficul îi dă peste cap, englezii uită toate problemele când observă că au acces liber în tunelurile de sub Casa Poporului, unde îşi fac de cap cu maşinile.
După alte câteva aventuri prin România rurală, cei trei ajung pe Transfăgărăşan, unde li se confirmă că drumul este o suită de curbe periculoase printr-un peisaj de vis. La final, Clarkson l-a descris ca fiind "cel mai bun drum pe care am condus vreodată". Hammond a remarcat că "pilotul de pe elicopter care ne-a ţinut echipa de filmare în aer a fost incredibil - am şi eu licenţă de pilot, dar mie îmi place să zbor cu elicopterul deasupra liniilor de telegraf". Iar James May, cel mai liniştit dintre cei trei, a rămas cu gândul la Dacia Sandero, maşina pe care a apreciat-o în multe ştiri de-a lungul emisiunii şi care, aici în Romania, s-a constituit într-un episod extrem de interesant din viaţa lui.
Citește pe Antena3.ro