x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hayssam ar putea fi adus în ţară!

Hayssam ar putea fi adus în ţară!

de Marina Constantinoiu    |    Violeta Fotache    |    07 Ian 2010   •   00:00
Hayssam ar putea fi adus în ţară!
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Omar Hayssam, cetăţeanul siriano-român, acuzat de terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, va fi adus în ţară în scurtă vreme, potrivit unei informaţii date publicităţii de postul de televiziune Realitatea TV, care citează "surse diplomatice".

Realitatea TV precizează că, după trei ani de la fuga din România a sirianului condamnat pentru terorism, Ministerul Justiţiei a elaborat tratatul de extrădare cu Siria, document ce va sta la baza aducerii în ţară a lui Hayssam. Acesta are de ispăşit în România o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani, după ce a fost condamnat în lipsă pentru organizarea răpirii jurnaliştilor.

SURPRIZA - INTERESE ECONOMICE LA MIJLOC
"Înţelegerea dintre România şi Siria are şi un important conţinut economic, negociat încă din 2008, când două delegaţii oficiale româneşti au vizitat Siria. Atunci s-a încheiat şi un acord de protejare reciprocă a investiţiilor, semnat de miniştrii de Finanţe ale celor două ţări, acord urmat de vizita preşedintelui Traian Băsescu în Siria. De altfel, statul sirian este pregătit pentru a-l preda pe Omar Hayssam chiar în următoarele săptămâni", precizează Realitatea TV. Detaliile referitoare la partea economică a negocierilor nu sunt de neglijat, pentru că este important de precizat ce fel de acord este acesta, din perspectiva relaţiilor bilaterale româno-siriene.

EPOPEEA OMAR
Dosarul Hayssam este unul dintre cele mai încâlcite din istoria ultimilor ani, revenind cu insistenţă ca temă de campanie şi a nenumăratelor dezbateri în presă. Preşedintele Traian Băsescu afirmase, imediat după eliberarea din captivitate a jurnaliştilor români, că adevărul despre răpirea din Irak se va afla abia peste 50 de ani.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de la finele lui 2009, subiectul Hayssam a fost repus pe tapet, cu atât mai mult cu cât pe piaţă au apărut şi informaţii legate atât de întâlnirea lui Omar Hayssam cu Constantin Degeratu, consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională la vremea respectivă şi cu doctorul Mohammad Yassin, trimisul special al preşedintelui României în Irak, pentru medierea eliberării jurnaliştilor, cât şi de plata unei răscumpărări pentru eliberarea jurnaliştilor, răscumpărare în valoare de 12-13 milioane de dolari, din care ar fi dispărut, pe traseu, în drumul spre destinatari, circa 4 milioane de dolari.

E ÎNTR-UN LOC SIGUR, BINE PĂZIT
"Hayssam a fost arestat în Siria în urmă cu doi ani şi este ţinut sub supraveghere, deşi nu ispăşeşte nici o pedeapsă cu închisoarea. El se află într-o clădire bine păzită din Damasc, capitala Siriei. Informaţiile au fost confirmate chiar de către şeful SRI George Maior, într-o emisiune la Realitatea TV. Tot el a mai spus, la momentul respectiv, că extrădarea lui Omar Hayssam este iminentă", precizează Realitatea TV.

Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006, după ce a fost eliberat din închisoare pe motive medicale, dosarul medical al acestuia făcând încă obiectul unor controverse. Hayssam a beneficiat atunci şi de sprijinul unor organizaţii neguvernamentale din state europene, care şi-au trimis la Bucureşti reprezentanţi care să constate condiţiile de detenţie ale lui Omar, dar şi starea sa de sănătate, militând pentru eliberarea acestuia din arest, pe motive medicale. După fuga sirianului, preşedintele României a anunţat că o mare parte a averii lui Omar Hayssam a fost transferată către Mohammad Yassin, prezentat de preşedinte drept "beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam".

NEGOCIERI
Traian Băsescu declara la 16 noiembrie că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea Acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România, preciează Mediafax. "Vizita mea în Siria a avut ca obiectiv începerea negocierilor pentru modificarea Acordului de extrădare dintre România şi Siria, în aşa fel încât, la terminarea negocierilor, să poată fi extrădat Omar Hayssam în România", spunea şeful statului. El şi-a exprimat atunci speranţa că negocierea acestui acord se va finaliza cât de curând. Tot preşedintele declara, la 4 decembrie, la postul de televiziune OTV, că Omar Hayssam "va sfârşi prin a face puşcărie în România".

"Pot să vă garantez că Omar Hayssam va sfârşi prin a face puşcărie în România. Este un efort major al statului să-şi recupereze marii clienţi, cei care au afectat consistent oameni în România şi este în politica pe care eu am impus-o ca astfel de fugari să fie căutaţi, nu când au dispărut să spunem să vedem dacă mi i-o găsi cineva", spunea atunci Băsescu, potrivit Mediafax.

DESECRETIZAREA PROMISĂ
Traian Băsescu a declarat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, că va cere, după alegeri, desecretizarea dosarului Hayssam, pentru perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti în Irak. "Când am fost informat că suspect de organizarea iniţială a răpirii este Omar Hayssam, am cerut toată documentaţia (de la serviciile secrete româneşti ­ n.r.) despre Omar Hayssam. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentaţii", a declarat Băsescu pentru un post de televiziune.

BANII S-AU DUS PE INFORMAŢII
În contextul apariţiei pe piaţă a afirmaţiilor privind răscumpărarea "ciuntită" dată pentru eliberarea jurnaliştilor, preşedintele a ţinut să precizeze, tot într-o emisiune televizată din timpul campaniei, că în cazul celor trei jurnalişti răpiţi în Irak "au fost cumpărate informaţii", în vederea obţinerii eliberării acestora. Traian Băsescu a susţinut că, la momentul la care s-a constituit celula de criză pentru eliberarea jurnaliştilor, s-a constatat că, aşa cum se face peste tot, se cumpără informaţii, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul celor trei jurnalişti români.

Potrivit lui Băsescu, fiecare infirmaţie a fost cumpărată din Irak sau din ţările vecine Irakului. "Totul este secretizat acolo şi rugămintea mea este să nu insistaţi. În Irak, în ţări din jur, s-au cumpărat informaţii (...) de la cetăţeni, de la oameni, din om în om. Deci, unde vreţi să găsiţi chitanţele astea?", a spus Traian Băsescu râzând. El a remarcat că "informaţii se cumpără oriunde în lumea asta".

Fuga din ţară a lui Omar Hayssam a făcut obiectul unui dosar penal distinct, procurorii instanţei supreme susţinând că sirianul a plecat, prin Constanţa, la bordul unui vas comercial.


Extrădarea mai durează niţel
Deşi în urmă cu o lună şeful SRI, George Maior dădea ca iminentă extrădarea din Siria a lui Omar Hayssam şi deşi autorităţile statului sirian sunt "pregătite" să-l predea României pe sirianul condamnat pentru terorism, mai durează până ce acest lucru se va întâmpla. Aceasta nu doar pentru că încă nu a fost semnat nici un tratat de extrădare între cele două state, pe baza căruia să se facă "transferul" condamnatului cu dublă cetăţenie (română şi siriană) implicat în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad.

Ministerul Justiţiei ne-a precizat, prin vocea purtătorului de cuvânt Simona David, că "MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de Tratat privind extrădarea, proiect elaborat de Ministerul Justiţiei. Acum Tratatul se află în analiza părţii siriene. Deocamdată nu va putem dezvălui conţinutul tratatului!". Presupunând că partea siriană este de acord cu Tratatul în forma trimisă (formă obţinută ca urmare a unor negocieri între cele două state, purtate pe canale diplomatice) se trece la semnarea Tratatului de extrădare.

Pasul următor este ratificarea acestuia de Parlamentele ambelor ţări şI abia apoi se va trece la implementarea lui. Cu alte cuvinte, extrădarea efectivă a lui Omar Hayssam ar putea avea loc în câteva săptămâni sau, depinde, în câteva luni.

Deşi Omar a fugit în Siria, unde a fost arestat în urmă cu doi ani de zile, acesta este primul proiect de Tratat de extrădare înaintat de autorităţile române omologilor sirieni, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt Simona David. Autorităţile române competente par să fi fost zorite după vizita oficială a preşedintelui în Republica Arabă Siriană. Acesta a şi declarat public atunci că unul dintre subiectele de discuţie cu preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost extrădarea lui Omar Hayssam.
×
Subiecte în articol: observator