x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Horea Uioreanu, reţinut de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc preşedintelui CJ Cluj

Horea Uioreanu, reţinut de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc preşedintelui CJ Cluj

29 Mai 2014   •   08:09
Horea Uioreanu, reţinut de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc preşedintelui CJ Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani, au declarat miercuri surse judiciare.

El va fi prezentat joi Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, acuzat de două infracţiuni de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina şefului CJ Cluj au fost reţinute cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şape acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

"În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către Horea Uioreanu şi Vasile Pogăcean, precum şi de către alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul CJ Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite", se arată în comunicat.

Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu ar fi pretins de la omul de afaceri remiterea, cu titlu de mită, a aproximativ 700.000 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând acestuia, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene, să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

"După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Horea Uioreanu, în mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Aşadar, pentru 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei", susţin procurorii.

Pentru 2014, potrivit celor convenite între cei doi, pentru lucrări realizate de firmă în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul CJ Cluj de aproximativ 1,5 milioane lei.

"Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri a remis cu titlu de mită lui Horea Uioreanu suma de 174.500 lei", mai precizează DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire şi faţă de alte persoane decât cele deja menţionate, menţionează sursa citată.

×