x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IATA: Costurile testelor PCR afectează turismul. Guvernele ar trebui să le finanțeze

IATA: Costurile testelor PCR afectează turismul. Guvernele ar trebui să le finanțeze

05 Mai 2021   •   12:38
IATA: Costurile testelor PCR afectează turismul. Guvernele ar trebui să le finanțeze

International Air Transport Association (IATA) a solicitat guvernelor să se asigure că sumele necesare pentru testarea COVID-19 nu afectează costurile călătoriilor. Prin urmare, testele ar trebui să aibă prețuri accesibile, să fie rapide și disponibile pe scară largă.

„Costurile de testare nu ar trebui să stea între oameni și libertatea lor de a călători. Cea mai bună soluție este ca testele să fie suportate de guverne. Este responsabilitatea lor în conformitate cu orientările OMS”, a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

Un studiu IATA, realizat în 16 țări, arată că prețurile testelor PCR, cele mai solicitate de guverne, arată variații mari pe piețe și pe piețe. Din păcate, doar Franța suportă costul testelor pentru persoanele care vor să călătorească, respectând astfel recomandarea OMS ca statul să le plătească. Pe celelalte 15 piețe, costul minim pentru testare a fost de 90 de dolari, iar costul maxim a fost de 208 dolari.

Considerând media tarifelor low-end, adăugarea testelor PCR crește dramatic costul zborului pentru persoane fizice. Înainte de criză, un singur bilet de avion, inclusiv taxele, avea un preț mediu de 200 de dolari, conform datelor din 2019. Acum, un test PCR de 90 de dolari crește costul cu 45%, la 290 dolari. Un alt test la sosire  costul unui singur drum la 380 dolari. Presupunând că sunt necesare căte două teste la un drum dus-întors, costul mediu pentru o călătorie individuală de întoarcere ar putea ajunge de la 400 dolari la 760 dolari.

Impactul costurilor testării COVID-19 asupra călătoriilor în familie este și mai grav. Pe baza prețurilor medii ale biletelor, de 200 dolari, și a testării PCR de 90 dolari (de două ori), o călătorie pentru patru persoane care costa înainte 1.600 dolari , s-ar putea dubla la aproape la 3.040 dolari, din care 1.440 dolari fiind costurile de testare.

„Impactul va fi cel mai mare pentru călătoriile pe distanțe scurte (până la 1.100 km), cu tarife medii de 105 dolari, când testele vor costa mai mult decât zborul. Nu asta doriți să le propuneți călătorilor pe măsură ce ieșim din această criză. Costurile de testare trebuie gestionate mai bine. Acest lucru este esențial dacă guvernele doresc să salveze locurile de muncă în turism și transport; evitați să limitați libertățile de călătorie pentru cei bogați”, explică Willie Walsh.

OMS arată că statele nu ar trebui să perceapă taxe pentru testarea sau vaccinarea necesară pentru călătorii sau pentru eliberarea certificatelor. Multe state ignoră însă obligațiile din tratatele internaționale, punând în pericol recuperarea industriei. 

Totodată, Parlamentul European a solicitat ca testarea să fie universală, accesibilă, în timp util și gratuită în tot blocul comunitar.

„Franța și Parlamentul European ajută la deschiderea drumului. Suntem într-o urgență economică și de sănătate. Testarea face parte din drumul către recuperare. Deci, este responsabilitatea guvernului să se asigure că testarea este accesibilă tuturor. Și acest control ar trebui să includă însăși guvernele care, în niciun caz, nu ar trebui să perceapă o taxă pentru acest serviciu critic”, a mai spus Walsh.

Variația largă a costurilor de testare ar trebui să ridice semne de întrebarre în rândul guvernelor. „Cum se face că prețul minim al unui test PCR poate fi de până la 77 dolari în Australia, dar ajunge la 278 dolari în Japonia, de exemplu ?” spune Walsh.

Mediafax

×
Subiecte în articol: iată teste pcr turism