Decizia Patriarhiei Ierusalimului de a întrerupe comuniunea cu Patriarhia Română a surprins înalţii ierarhi români. Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a declarat astăzi că decizia Patriarhiei Ierusalimului este una extremă, Sfinţia-Sa exprimându-şi speranţa că problema delicată creată între cele două organizaţii bisericeşti ortodoxe se va rezolva curând, pe cale amiabilă, frăţească. Patriarhia Română nu a primit însă un act oficial din partea Patriarhiei Ierusalimului, ci a luat la cunoştinţă acest lucru din comunicatul de pe internet. Discuţiile au pornit de la aşezământul românesc de la Ierihon care cuprinde o biserică, o casă de pelerini şi Centrul de studii biblice "Sf. Ioan Iacob Hozevitul", construit în 1998 cu binecuvântarea Patriarhului Ierusalimului, Diodor, trecut la Domnul în anul 2000. "Lucrările au început în 1998, cu acordul verbal al Preafericitului Patriarh Diodor, care avea o mare sensibilitate la pelerinii creştin-ortodiocşi din toată lumea şi, cu precădere, la cei români, participând şi la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. Mai târziu, după ce lucrările au avansat, Sinodul Patriarhiei Ierusalimului l-a determinat pe Patriarhul Diodor să ne trimită o scrisoare, că n-a fost de acord cu aşezământul. A urmat momentul 2000, când toţi Înainte-stătătorii Bisericii Ortodoxe au participat la Ierusalim şi Betleem la manifestările jubiliare prilejuite de împlinirea a 2.000 de ani de creştinism. A avut loc o întâlnire privată cu Patriarhul Ierusalimului, Diodor, când Preafericitul Teoctist l-a rugat să emită şi aprobarea scrisă. Lucrările au fost continuate, construirea aşezământului fiind făcută cu foarte mulţi muncitori români care au lucrat voluntari", a precizat Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
"Noi credem că până la urmă vom ajunge la o înţelegere frăţească, deoarece Biserica Ortodoxă Română doreşte cooperarea, consultarea şi reconcilierea. Sperăm ca Patriarhia Ierusalimului să răspundă solicitării noastre de dialog", a mai precizat Preasfinţia Sa.
Cât priveşte măsura de caterisire a părintelui Ieronim Creţu, cel care s-a ocupat îndeaproape de construirea acestui aşezământ, având o activitate de mai bine de 17 ani la Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul a apreciat-o ca fiind nedreaptă, pripită şi nefondată din punct de vedere canonic.