x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ierusalimul n-a înştiinţat oficial Patriarhia de ruperea relaţiilor

Ierusalimul n-a înştiinţat oficial Patriarhia de ruperea relaţiilor

de Luminita Ciobanu    |    12 Mai 2011   •   20:55

Decizia Patriarhiei Ierusalimului de a întrerupe comuniunea cu Patriarhia Română a surprins înalţii ie­rarhi români. Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a declarat astăzi că decizia Patriarhiei Ierusalimului este una extremă, Sfinţia-Sa exprimându-şi speranţa că problema delicată creată între cele două organizaţii bisericeşti ortodoxe se va rezolva curând, pe cale amiabilă, frăţească. Patriarhia Română nu a primit însă un act oficial din partea Patriarhiei Ierusali­mului, ci a luat la cunoştinţă acest lucru din comunicatul de pe internet. Discuţiile au pornit de la aşe­ză­mân­tul românesc de la Ierihon care cu­prinde o biserică, o casă de pele­rini şi Centrul de studii biblice "Sf. Ioan Iacob Hozevitul", construit în 1998 cu binecuvântarea Patriarhului Ie­ru­sa­limului, Diodor, trecut la Domnul în anul 2000. "Lucrările au în­ce­put în 1998, cu acordul verbal al Preafericitului Patriarh Diodor, care avea o mare sensibilitate la pelerinii creştin-ortodiocşi din toată lumea şi, cu precădere, la cei români, participând şi la întronizarea Prea­fe­ri­citului Părinte Patriarh Teoctist. Mai târziu, după ce lucrările au avansat, Sinodul Patriarhiei Ierusalimului l-a determinat pe Patriarhul Diodor să ne trimită o scrisoare, că n-a fost de acord cu aşezământul. A urmat momentul 2000, când toţi Înainte-stătătorii Bisericii Ortodoxe au participat la Ierusalim şi Betleem la ma­nifestările jubiliare prilejuite de împlinirea a 2.000 de ani de creşti­nism. A avut loc o întâlnire privată cu Patriarhul Ierusalimului, Diodor, când Preafericitul Teoctist l-a rugat să emită şi aprobarea scrisă. Lucrările au fost continuate, construirea aşe­ză­mân­tului fiind făcută cu foarte mulţi muncitori români care au lucrat voluntari", a precizat Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

"Noi credem că până la urmă vom ajunge la o înţelegere frăţească, deoarece Biserica Ortodoxă Română doreşte cooperarea, consultarea şi reconcilierea. Sperăm ca Patriarhia Ierusalimului să răspundă solicitării noastre de dialog", a mai precizat Preasfinţia Sa.

Cât priveşte măsura de caterisire a părintelui Ieronim Creţu, cel care s-a ocupat îndeaproape de construi­rea acestui aşezământ, având o activi­tate de mai bine de 17 ani la Ierusa­lim, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câm­pi­neanul a apreciat-o ca fiind nedreaptă, pripită şi nefondată din punct de vedere canonic.

×