x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În Germania, femeile sunt obligate să dea numele amantului

În Germania, femeile sunt obligate să dea numele amantului

01 Sep 2016   •   08:05
În Germania, femeile sunt obligate să dea numele amantului

Mamele din Germania ar putea fi obligate în mod legal să precizeze în faţa instanţei numele bărbaţilor cu care au avut relaţii sexuale, în cazul în care taţii legali ai copiilor lor contestă paterni­tatea acestora, prevede un proiect de lege propus de Ministerul Justiţiei din această ţară.

În cazul în care se dovedeşte că tatăl biologic este un alt bărbat, taţii legali vor avea dreptul de a le cere acestora compensaţii pentru cheltuielile de îngrijire a copilului.

Mamele ar putea fi nevoite să furnizeze detalii despre rela­ţiile pe care le-au avut cu alţi bărbaţi, precum şi identitatea acestora, prevede proiectul legislativ.

Ministrul Justiţiei din Germania, Heiko Maas, spune că această măsură s-ar putea aplica în cazurile în care bărbaţii care pot dovedi că au crescut un copil care nu este al lor, din punct de vedere biologic, cer compensaţii pentru cheltu­ielile de întreţinere a copiilor.

În astfel de circumstanţe, femeia în cauză va avea obligaţia legală de a spune numele bărbatului sau bărbaţilor cu care a avut relaţii sexuale în perioada în care copilul a fost conceput. Legea le permite mamelor să şi refuze furnizarea numelor, însă numai dacă există motive serioase, care pot fi dovedite ca atare, pentru a păstra secretul.

„Vrem să creăm un cadru legal prin care taţii care caută o compensare financiară să fie sprijiniţi”, a declarat minis­trul Justiţiei, Heiko Maas, după anunţarea proiectului legislativ.

„În cazurile în care testele de paternitate au fost făcute prea târziu, taţii s-ar putea trezi în situaţia de a afla că au suportat ani de zile costurile îngrijirii unui copil care nu le aparţine. Scopul nostru este de a apăra dreptul legitim al părintelui legal de a şti cine este tatăl biologic al copilului”, a spus Heiko Maas.

Potrivit proiectului, suma maxi-mă pe care tatăl legal ar putea să o solicite tatălui biologic este calculată la valoarea unei pensii de întreţinere a copilului pe du-rata a doi ani. Va rămâne la lati­tudinea tribunalelor germane să hotărască dacă motivele pentru care o femeie pusă în această situaţie de a ascunde numele tatălui biologic sunt valide sau nu, spune ministrul Justiţiei, Heiko Maas.

Proiectul legislativ iniţiat de minister vine după ce Înalta Curte germană a decis, în martie 2015, că nu există o bază legală prin care o mamă care a lăsat un bărbat să creadă că este tatăl unui copil care de fapt nu era al lui să fie obligată să numească tatăl biologic.

 

Anul trecut, într-un caz mediatizat din Germania, un bărbat care a desco­perit că nu este tatăl copilului pe care îl crescuse i-a cerut soţiei sale să numească tatăl biologic, pentru a cere compensaţii. Curtea a decis că are acest drept, dar nu a putut forţa mama să spună cine este tatăl real.

Proiectul nu precizează, încă, ce pedepse ar putea primi femeile care refuză să numească în faţa judecătorului tatăl real.

×