x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Microsoft: 8,5 milioane de aparate cu Windows au fost afectate de incidentul informatic mondial

Microsoft: 8,5 milioane de aparate cu Windows au fost afectate de incidentul informatic mondial

de Redacția Jurnalul    |    21 Iul 2024   •   06:20
Microsoft: 8,5 milioane de aparate cu Windows au fost afectate de incidentul informatic mondial
Sursa foto: Hepta

Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft sâmbătă, potrivit AFP.

"Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de aparate cu Windows, sau mai puţin de 1% din toate dispozitivele Windows", susţine Microsoft într-o postare pe blogul acestei societăţi.

Perturbarea a fost cauzată de o actualizare a soft-ului de securitate cibernetică al companiei CrowdStrike, care s-a dovedit a fi incompatibil cu sistemul de operare Windows, cel mai utilizat pe scară largă din lume.

"Deşi procentul este mic, efectele economice şi sociale semnificative observate reflectă utilizarea CrowdStrike de către companiile care gestionează multe servicii critice", adaugă Microsoft.

Mii de zboruri au fost anulate, în timp ce funcţionarea multor spitale, administraţii, fabrici şi canale de televiziune, printre altele, a fost întreruptă ca urmare a acestei disfuncţionalităţi.

"Acest incident demonstrează natura interconectată a vastului nostru ecosistem - furnizori globali de servicii în cloud, software, companii de securitate cibernetică şi alţi furnizori de software şi clienţi", remarcă la rândul său într-o postare separată un vicepreşedinte al grupului IT, David Weston.

"CrowdStrike ne-a ajutat să dezvoltăm o soluţie implementabilă la scară largă, care va permite infrastructurii Microsoft Azure (un serviciu în cloud n.red) să accelereze corectarea actualizării defectuoase", explică acesta, potrivit AGERPRES

Experţi: Întreruperea globală a serviciilor IT ar putea dura săptămâni până la remedire

Experţii avertizează că întreruperea globală a serviciilor IT ar putea dura săptămâni până la remediere, în timp ce companiile se chinuie să îşi revină după updateul greşit, relatează Ziarul Financiar.

Experţii IT au avertizat că multe întreprinderi vor avea nevoie de zile sau chiar săptămâni pentru a se recupera complet în urma întreruperii informatice fără precedent de vineri, după ce o actualizare defectuoasă a software-ului de la compania în care aveau încredere pentru securizarea sistemelor lor a provocat perturbări globale masive.

CrowdStrike, unul dintre cei mai mari furnizori de securitate din lume, a dat vina pe o actualizare a software-ului său Falcon pentru o eroare care a afectat 8,5 milioane de PC-uri şi servere Windows, determinând blocarea la sol a avioanelor, amânarea programărilor în spitale şi întreruperea emisiei radiodifuzorilor din întreaga lume.

„Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5mn dispozitive Windows, sau mai puţin de 1% din toate maşinile Windows”, a declarat Microsoft sâmbătă într-un blogpost. „Deşi procentul a fost mic, impactul economic şi societal larg reflectă utilizarea CrowdStrike de către întreprinderi care rulează multe servicii critice”.

Cirium, o companie de analiză a aviaţiei, a declarat sâmbătă că companiile aeriene au anulat încă 1 848 de zboruri, majoritatea în SUA, deşi Australia, India şi Canada au fost, de asemenea, afectate.

Analiştii au declarat că întreruperile au fost cu atât mai şocante cu cât CrowdStrike are o reputaţie solidă, fiind prima linie de apărare a multor companii împotriva atacurilor cibernetice, transmite Mediafax.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×