x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incredibil! O româncǎ, mǎritatǎ cu un scoţian judecat pentru "triplǎ bigamie"

Incredibil! O româncǎ, mǎritatǎ cu un scoţian judecat pentru "triplǎ bigamie"

de Magda Cristina Ursache    |    10 Noi 2013   •   15:26
Incredibil! O româncǎ, mǎritatǎ cu un scoţian judecat pentru "triplǎ bigamie"

Vineri, 8 noiembrie, la tribunalul din Kirkcaldy, Scoţia, a început un proces care a luat prin surprindere opinia publicǎ din Marea Britanie: Alexander Paton, un inginer retras la pensie, este judecat pentru trei capete de acuzare cu aceeaşi speţǎ: bigamie. El este acuzat de a se fi cǎsǎtorit, în perioada 2006-2012, cu trei femei – o filipinezǎ, o româncǎ şi o scoţiancǎ - fǎrǎ sǎ fi divorţat vreodatǎ de prima lui soţie, cu care avea doi fii majori. 

Deşi pare greu de crezut, aceastǎ poveste este cât se poate de realǎ. Mai mult, chiar, douǎ dintre actele de cǎsǎtorie ilegale s-au consumat la aceeaşi stare civilǎ, scrie în ediţia sa scoţianǎ ziarul The Herald.

În vârstǎ astǎzi de 68 de ani, Alexander Paton era cǎsǎtorit în 2006 cu Dorothy Campbell, mama copiilor sǎi. Cu toate acestea, pe 14 octombrie 2006, el se însoarǎ cu filipineza Perla Montilla (azi în vârstǎ de 65 de ani), patroana unei firme care acordǎ împrumuturi ipotecare, cǎsǎtoria fiind înregistratǎ în Registrul civil din Glenrothes, comitatul Fife, Scoţia. Bigam, deja, pe 20 iunie 2007 Paton contracteazǎ o a treia cǎsǎtorie, la acelaşi birou de stare civilǎ, soţia (victima - ?!) fiind de data aceasta o româncǎ, pe nume Judit Gherghiţeanu (67 ani, azi), deşi nu existǎ nici un document care sǎ ateste desfacerea vreuneia dintre cǎsǎtoriile precedente. Pentru şeriful din Kirkadily, e de neînţeles eroarea comisǎ de oficialii din Glenrothes, care nu au avut mǎcar curiozitatea sǎ vadǎ ce se întâmplase cu cǎsǎtoria pe care o consemnaserǎ chiar ei cu câteva luni înainte, darǎmite cu mariajul lui vechi de câteva decenii...

În fine, cea de a treia nuntǎ are loc pe 14 iulie 2012, de data aceasta cu o scoţiancǎ din oraşul Fife, Margaret Nicol (66 ani, azi). Ceremonia religioasǎ avea sǎ se ţinǎ într-o bisericǎ din Greenock, comitatul Renfrewshire.

În ciuda tuturor evidenţelor, la procesul care a început sǎptǎmâna trecutǎ, „mirele” a pledat nevinovat. Şi pentru cǎ avocatul apǎrǎrii, Bill Clarke, a declarat în instanţǎ cǎ nu a primit încǎ lista completǎ a martorilor, procesul s-a amânat pentru data de 12 decembrie, cu o audiere preliminarǎ a martorilor pe 29 noiembrie.

Despre românca Judit Gherghiţeanu, care a intrat în „haremul” scoţianului (cu sau fǎrǎ vinǎ) se ştie cǎ este de profesie inginer, acum la pensie. Din dosarul procesului nu au „transpirat” prea multe informaţii cǎtre presa britanicǎ. Dar se observǎ un tipar al infracţiunilor: sexagenarul scoţian s-a cǎsǎtorit de fiecare datǎ cu femei vulnerabile, aflate la vârsta pensiei, promiţându-le o bǎtrâneţe liniştitǎ. Existǎ suspiciunea cǎ cel puţin într-unul dintre cazuri – cel al filipinezei – ar fi obţinut şi beneficii de naturǎ materialǎ, de pe urma acestui contract. Nu s-au fǎcut publice unele detalii ale procesului, cum ar fi, de exemplu, dacǎ vreuna dintre cele trei neveste a ştiut de existenţa celorlalte femei sau chiar, mai mult, despre primul mariaj al lui Alexander Paton şi despre copiii lui.

Situaţia i-a luat prin surpindere pe procurorii scoţieni, pentru cǎ în Scoţia nu existǎ infracţiunea de "poligamie", ci numai cea de "bigamie", astfel cǎ i-au instrumentat lui Paton trei speţe distincte de "bigamie". Pentru un caz... obişnuit de bigamie, condamnǎrile pot merge de la amenzi substanţiale la ani grei de puşcǎrie.

Opinia publicǎ şi membrii familiilor implicate aşteaptǎ acum cu interes continuarea procesului.

×
Subiecte în articol: bigamie