x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indicatoarele rutiere 3D, pe lista achiziţiilor Ministerului Turismului

Indicatoarele rutiere 3D, pe lista achiziţiilor Ministerului Turismului

13 Iul 2010   •   00:00
Indicatoarele rutiere 3D, pe lista achiziţiilor Ministerului Turismului
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

În timp ce guvernanţii au mărit TVA şi vorbesc despre impozitarea pensiilor, ministerul condus de Elena Udrea cheltuieşte 3,6 milioane de lei pe indicatoare rutiere de lux. Potrivit jurnaliştilor de la Financiarul, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a achiziţionat indicatoare rutiere 3D, mult mai scumpe decât cele clasice, pentru a le amplasa pe drumurile publice din ţară.



Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a achiziţionat în urma unei licitaţii puternic contestate indicatoare turistice de lux în valoare de 3,6 milioane de lei (850.000 de euro) de la Vesta Investment, sponsor PDL şi una dintre cele câteva firme care câştigă constant licitaţii pentru semnalizare rutieră.
Ministerul Turismului a motivat necesitatea unei asemenea achiziţii prin faptul că execuţia în relief a înscrisurilor creează un efect vizual mai puternic şi conferă produsului calităţi sporite legate de transmiterea mesajului.

Contestatarii licitaţiei sugerează că aceasta a fost aranjată prin impunerea unor condiţii în care competiţia era limitată la un "buchet" restrâns de firme. De ce atâta grabă pentru modificările repetate la Legea achiziţiilor publice - ultimele trecute prin Guvern acum nici două săptămâni - dacă licitaţiile pentru achiziţionarea diferitelor bunuri şi servicii publice (o piaţă de 20 miliarde de euro anual) sunt oricum ferite de ochii celor "neiniţiaţi", prin diferite manevre din caietele de sarcini, aşa cum susţin cei care au contestat licitaţia pentru cumpărarea de ministerul Elenei Udrea de indicatoare turistice pentru 1.215 locaţii, o măruntă achiziţie de 3,6 milioane de lei.

Licitaţia, care nici acum nu este declarată ca fiind finalizată, a fost demarată prin februarie 2010, atrăgând şi firme "neiniţiate" care s-au trezit în final prinse în plasa contestaţiilor, deoarece li s-a părut că au fost dezavantajate prin prevederile caietului de sarcini.
"Contestatarul susţine că prin solicitarea unor procedee de producţie neconforme cu cerinţele STAS-ului 1.848/2008, singurul document care impune cerinţele obligatorii şi suficiente de realizare a indicatoarelor rutiere în România, indiferent că sunt indicatoare de obligare, de avertizare, turistice sau plăcuţe adiţionale, este restricţionat liberul acces la procedură (licitaţie - n.r.)", se arată în documentul de respingere a contestaţiei formulate de Katel Group către Consiliul Naţional Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Această instituţie, alături de Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea de Control şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) din cadrul MFP, se află sub tutela "protectoare" a Cristinei Trăila, directorul ANRMAP, avocat de succes şi colegă de partid cu Elena Udrea.

×
Subiecte în articol: observator