x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indonezia - Cutremur devastator

Indonezia - Cutremur devastator

de Roxana Roseti    |    28 Mai 2006   •   00:00
Indonezia - Cutremur devastator

Autoritatile indoneziene erau in a-lerta de cateva saptamani. Cauza? Activitatea intensa a vulcanului Me-rapi si cutremurele de mica inten-sitate. Pe langa toate acestea, ieri   ● fotoreportaj  a intervenit ceva devastator.

Autoritatile indoneziene erau in alerta de cateva saptamani. Cauza? Activitatea intensa a vulcanului Merapi si cutremurele de mica intensitate. Pe langa toate acestea, ieri a intervenit ceva devastator.

Un violent cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs sambata pe insula indoneziana Java. Peste 3.000 de morti, peste 2.000 de raniti, peste 4.000 de case distruse, conform AFP. Operatiunile de cautare a posibililor supravietuitori continuau sambata, in timp ce unitatile spitalicesti erau coplesite de numarul mare de raniti. Bilantul victimelor ar putea creste, dat fiind ca sub daramaturi se afla inca multe persoane. Cutremurul s-a produs in primele ore ale diminetii, surprinzandu-i pe locuitori in timp ce dormeau. "Localnicii au declarat ca acesta a fost cel mai puternic cutremur pe care l-au simtit vreodata in zona", a spus Brook Weisman-Ross, coordonator al interventiilor in caz de dezastru din cadrul organizatiei Plan International.

VULCANUL, NEVINOVAT? Indonezia este tara cu cei mai multi vulcani activi: 130. Dintre acestia, cea mai intensa activitate o are Merapi, in traducere "Muntele de foc". Merapi este situat la intalnirea placilor tectonice din zonele euro-asiatica si indo-australiana. A avut pana in prezent 12 eruptii devastatoare. La mijlocul lunii aprilie, autoritatile indoneziene au inceput evacuarea locuitorilor de pe insula Java. Unii s-au opus evacuarii, convinsi fiind de adevarul unei legende locale, conform careia in craterul vulcanului exista un regat supranatural.

Un vulcanolog din Yogyakarta a declarat ca miscarea telurica nu s-a datorat vulcanului Merapi, situat in imediata apropiere a localitatii, insa activitatea acestuia s-a intensificat dupa seism.

DEOCAMDATA, ROMANI LINISTITI. Franta a anuntat deja autoritatile indoneziene despre disponibilitatea de a trimite ajutoare umanitare si personal sanitar. De asemenea, Italia a trimis un avion cu ajutor umanitar de urgenta la bord, in valoare de 155.000 de euro. Ambasadorul Romaniei la Jakarta, Gheorghe Savuica, a declarat ca: "Deocamdata, ceea ce este bine este faptul ca nu va avea loc efectul tsunami. Cutremurul a avut loc in localitatea Yogyakarta, care a fost capitala Indoneziei. Am efectuat investigatiile de rigoare inca de sambata dimineata si nu avem deocamdata date ca vreun roman sa fi fost afectat de cutremur. In localitatea Yogyakarta aveam trei romance, doua din ele sunt deja in Romania iar a treia, care este studenta acolo, nu s-a aflat in localitate, ea aflandu-se undeva intr-un alt oras care este mult mai departe decat unde a avut loc cutremurul".

"Seismul nu afecteaza Romania, ci contribuie la descarcarile de energie care ar putea afecta tara noastra".
Gheorghe Marmureanu
directorul Institutului National de Fizica a Pamantului
×
Subiecte în articol: observator