x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

04 Sep 2008   •   00:00

4 septembrie 2008

BEC. Judecătorii care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la data de 30 noiembrie 2008 vor fi aleşi astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tragerea la sorţi a celor cinci magistraţi din cadrul instanţei supreme va avea loc în cadrul unei şedinţe publice. Judecătorii din cadrul BEC îşi vor alege apoi preşedintele şi pe locţiitorul acestuia. (M. Pasă Petru)


UNGARIA. Cinci cetăţeni români au fost răniţi ieri, după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat în timpul nopţii pe autostrada M7, în comitatul Somogy (sud-vestul Ungariei). În microbuz se aflau 11 cetăţeni români. Trei adulţi au fost grav răniţi şi doi copii au suferit răni uşoare în urma accidentului. Românii erau din judeţul Alba şi se îndreptau către Franţa.


CARBURANŢI. Petrom a redus cu cinci bani preţul motorinei vîndute în staţiile proprii şi va menţine tariful la benzină. Ultima modificare de preţuri la Petrom a fost realizată luni, cînd tarifele la motorină au fost păstrate, iar cele la benzină au scăzut cu patru bani pe litru. Lukoil a redus şi ea preţurile la benzina COR 95 Euroluk cu doi bani pe litru şi la Super Euroluk cu şase bani pe litru, dar a scumpit sortimentul COR 95 Premium cu cinci bani. (D.I.)


SOCIAL. Elevii de clasele IX-XI care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni, este de 150 de lei vor beneficia de un sprijin financiar lunar de 180 de lei, în cadrul Programului "Bani pentru liceu". Pentru a primi ajutorul social, elevii trebuie să transmită o cerere, cu autorizarea reprezentantului legal, în perioada 15 septembrie-1 octombrie, la unitatea de învăţămînt la care sînt înscrişi.


DECORAT POST-MORTEM. Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind conferirea postmortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Alexandrescu Traian Dragoş, care şi-a pierdut viaţa duminică, în Afgansitan. Cei cinci militari ai Batalionului 30 Vînători de Munte "Dragoslavele" se aflau, la 31 august, într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat – Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat.

STADION “LIA MANOLIU”. Primarul general Sorin Oprescu a cerut ieri la întîlnirea cu constructorii Arenei “Lia Manoliu” găsirea unor soluţii pentru realizarea unei parcări de aproximativ 9.000 de locuri pentru spectatorii care vor veni la stadion. Proiectul prevede doar 180 de locuri de parcare pentru sportivi, la subsol. Lucrările vor fi finalizate pînă la sfîrşitul lunii mai 2010.


DISPARIŢIE. Un seif în care se aflau 10.000 de lei a fost furat marţi noapte din incinta unei reprezentanţe auto din Capitală, de pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti. Poliţiştii bucureşteni anchetează furtul seifului, mai ales că firma avea serviciu de pază. Incidentul a fost anunţat la Poliţie ieri, în jurul orei 5:30. O echipă de anchetatori încearcă să îi găsească pe făptaşi.


DNA. Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy (foto) şi fostul înalt funcţionar Radu Donciu au fost anunţaţi ieri de procurorii DNA că sînt din nou cercetaţi pentru corupţie într-un dosar disjuns din cazul "Spionaj şi trădare". Pe numele celor doi se dispusese iniţial "neînceperea urmăririi penale", dar soluţia a fost infirmată. Dosarul îi vizează şi pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, pe fostul înalt funcţionar Dorinel Mucea şi pe consultantul Stamen Stanchev. (Miruna Pasă Petru)


CHARTER. Peste 100 de turişti au stat ieri ore în şir pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, aşteptînd să plece în Antalya cu o cursă charter a companiei Jetran Air. Aeronava nu a decolat la ora anunţată din cauza unei probleme tehnice. Compania a avut aceeaşi problemă la Bucureşti, cu exact o lună în urmă, cînd 137 de pasageri au aşteptat opt ore pe Aeroportul Otopeni, pentru a decola cu destinaţia Antalya. (D.C.)


PROTEST. Peste 1.000 de agricultori au ieşit ieri în stradă cu utilaje specifice, în oraşele mari şi în Bucureşti, cerînd Guvernului iniţierea unui act normativ prin care producătorul agricol să beneficieze de o reducere cu 50% a preţului la motorină. Agricultorii sînt nemulţumiţi de reducerea accizei la motorină cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri de motorină la hectar, după cum a decis Guvernul în iulie.

×
Subiecte în articol: observator bani