x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interzis la etnobotanice.

Interzis la etnobotanice.

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    14 Iun 2011   •   21:00
Interzis la etnobotanice.

Senatul a adoptat ieri legea privind interzicerea produselor etnobota­nice, initiata de Guvern, care instituie conditii dure pentru autorizarea magazinelor si permite autoritatilor sa confiste marfa si sa suspende provizoriu activitatea neautorizata a unor comercianti.

Proiectul a obtinut 102 voturi 'favorabile' si o abtinere. Senatul a fost prima Camera sesizata. Proiectul va merge la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala in acest caz. Potrivit proiectului Guvernului, comercializarea fara autorizatie va fi sanctionata cu inchisoare de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi. Durata pedepsei cu inchisoarea va fi insa intre 10 si 20 ani daca in urma consumului de etnobotanice sunt inregistrate decese.

Conform proiectului de lege ini­tiat de Guvern, pana la obtinerea unei noi autorizatii de comerciantii de produse etnobotanice, activitatea acestora va fi interzisa. Autorizatia nu va fi eliberata decat daca in urma analizei de laborator se constata ca pro­dusul nu face parte din categoria etnobotanicelor. Autoritatile vor avea insa dreptul sa initieze oricand actiuni de control si sa retraga marfa de pe piata in cazul in care considera ca aceasta prezinta riscuri. In actiunile de control vor fi implicati si inspectorii Directiei de Criminalitate Organizata si Terorism. La randul sau, Ministerul Comunicatiilor va initia demersuri de blocare a site-urilor care promoveaza publicitate pe internet pentru astfel de produse. La dezbaterea motiunii simple, ini­tiata de opozitie pe tema proliferarii produselor etnobotanice in Camera Deputatilor, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca fenomenul consumului de etnobotanice a aparut in 2008 si a trecut in revista masurile de combatere luate pe parcursul ani­lor. La randul sau, ministrul de Interne, Traian Igas, spunea ca in februarie-iunie 2011 echipele de control au confiscat peste 16.200 de plicuri ce contineau substante psihoactive si ca s-au aplicat amenzi de peste 3,1 milioane de lei.

Ping-pong cu TVA-ul de 5% pentru alimente
Legile privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si ne­im­pozitarea pensiilor de pana la 2.000 de lei au fost retrimise ieri de deputati la Comisia de buget-fi­nan­­te, pentru o noua dezbatere. Cele doua legi erau intoarse de la promulgare de presedintele Traian Basescu, acesta solicitandu-le parlamentarilor sa le respinga pen­tru ca vor afecta echilibrul bu­getar. La solicitarea PSD si PNL, plenul Camerei a decis retrimite­rea la comisie a celor doua proiec­te pentru inca doua saptamani. Inaintea votului, deputatul PNL Eu­gen Nicolaescu a amintit ca deputatii puterii au votat din gre­­seala anul trecut in favoarea proiectului privind reducerea TVA la alimentele de baza la 5%, astfel ca legea a fost adoptata. Aceeasi soarta a avut-o si legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Cererile de reexa­minare transmise de Presedintie pentru cele doua legi fusesera aprobate de Comisia de buget-finante pe 5 aprilie. (M.I.A.)

×
Subiecte în articol: observator