x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundatii / Romanii, pregatiti sa trimita o echipa de hidrologi in Ucraina

Inundatii / Romanii, pregatiti sa trimita o echipa de hidrologi in Ucraina

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Iul 2008   •   00:00
Inundatii / Romanii, pregatiti sa trimita o echipa de hidrologi in Ucraina

10:06 • Romania a cerut Kievului sa-si dea acceptul pentru ca o echipa de experti hidrologi romani sa se deplaseze in zonele afectate de inundatii din Ucraina. Scopul este acela de a face o evaluare a situatiei, dupa ce ministrul de interne Cristian David criticase comunicarea deficitara cu autoritatile din tara vecina.

România a cerut Kievului să-şi dea acceptul pentru ca o echipă de experţi hidrologi români să se deplaseze în zonele afectate de inundaţii din Ucraina. Scopul este acela de a face o evaluare a situaţiei, după ce ministrul de interne Cristian David criticase comunicarea deficitară cu autorităţile din ţara vecină.

 

MĂSURI. Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a avut luni după-amiază o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, căruia i-a transmis propunerea României de realizare a unei evaluări comune de către specialiştii români şi ucraineni a situaţiei, a posibilelor evoluţii hidro-meteorologice şi a măsurilor care pot fi luate în continuare, informează un comunicat al MAE : "În acest cadru, partea română a arătat că o echipă de experţi hidrologi este gata să se deplaseze în Ucraina, în zonele afectate şi a solicitat acceptul părţii ucrainene în acest sens". Cristian David criticase comunicarea dintre autorităţile române şi cele ucrainene în ceea ce priveşte inundaţiile: "Din păcate, comunicarea este în continuare foarte săracă. Nu avem informaţii care ne-ar putea asigura tocmai această prevenire din timp a populaţiei cu privire la eventualele efecte şi consecinţe. Nu avem informaţii suficiente despre ceea ce se întâmplă în partea ucraineană, în aşa fel încît măsurile pe care noi să le dispunem să fie în consecinţă". La întrevederea de luni dintre Lazăr Comănescu şi ambasadorul ucrainean a fost prezent şi Gheorghe Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. "S-a discutat despre importanţa unei cooperări cît mai eficiente între autorităţile de resort române şi ucrainene pentru gestionarea efectelor recentelor inundaţii din zona de frontieră dintre cele două ţări", afirmă comunicatul MAE. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a convocat luni Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională şi a cerut declararea stării de urgenţă în şase regiuni afectate de inundaţii. La rîndul său, Guvernul ucrainean s-a întrunit în şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre deblocarea ajutoarelor şi fondurilor necesare pentru lucrările de reconstrucţie în urma inundaţiile. Inundaţiile, catalogate de un oficial guvernamental ucrainean citat de Reuters drept cele mai grave din ultimii 100 de ani, au provocat moartea a 22 de persoane, au distrus case, culturi agricole şi drumuri şi au determinat evacuarea a 20.000 de persoane. În România, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au afectat nordul ţării.

 

×
Subiecte în articol: observator