x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Chelaru, vicepreşedinte Senat: Referendum pe Constituţie, în 2015

Ioan Chelaru, vicepreşedinte Senat: Referendum pe Constituţie, în 2015

22 Mar 2014   •   13:50
 Ioan Chelaru, vicepreşedinte Senat: Referendum pe Constituţie, în 2015

Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, dar cu recomandări, proiectul de lege de revizuire a Constituţiei României, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).

'La finalul şedinţei, prin votul comisiei, proiectul de opinie a fost aprobat, iar luni sau marţi va fi făcut public. Autorităţile române apreciază caracterul echilibrat al avizului şi faptul că acesta a avut în vedere evoluţiile recente din România, atât dezbaterile publice pe proiectul de revizuire, cât şi poziţia Curţii Constituţionale exprimată în 17 februarie şi cea din Consiliul Legislativ, din urmă cu câteva luni', a afirmat Chelaru, citat de Agerpres.

Parlamentarul a condus delegaţia României la Comisia de la Veneţia, fiind vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei. El a apreciat că cele mai multe dintre observaţiile comisiei sunt pertinente şi binevenite.

'Am explicat comisiei, în pledoaria făcută, că statul român va respecta decizia Curţii Constituţionale şi vom lua în considerare sugestiile de modificare sau eliminarea anumitor propuneri de amendamente. Cred că decizia Comisiei de la Veneţia va declanşa un proces de reevaluare a proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei. M-am angajat în faţa comisiei, în numele statului român, că suntem pe deplin angajaţi să participăm la o dezbatere aprofundată şi favorabilă includerii sugestiilor din aviz. Am spus că un număr de texte constituţionale urmează să fie modificate, însă ele nu schimbă în esenţă concepţiile de bază ale instituţiilor fundamentale ale statului. Forma de guvernare şi cele mai importante competenţe ale instituţiilor rămân aceleaşi', a subliniat vicepreşedintele Senatului.

Ioan Chelaru a menţionat că în cadrul comisiei au existat discuţii cu privire la faptul că după iulie 2013 nu au mai fost discuţii transparente şi cuprinzătoare despre proiectele revizuirii.

'Am arătat comisiei că la dezbateri, inclusiv până în luna februarie, au participat asociaţiile profesionale de jurişti. Este adevărat că CSM, trecând printr-o schimbare de conducere, a venit un pic mai târziu, dar vor rămâne în continuare. La fel şi societatea civilă va rămâne în dezbateri şi orice sugestie importantă care poate ajuta acest proiect va fi avută în vedere. Cred că decizia comisiei înseamnă două lucruri. În primul rând, că autorităţile române au avut şi vor avea în vedere recomandările comisiei şi în al doilea rând, logica, filosofia şi structura existentă în textul constituţional privind revizuirea Constituţiei. Sunt două chestiuni de care ne vom ţine în mod esenţial', a susţinut senatorul PSD.

 

Chelaru a mai arătat că foaia de parcurs propusă iniţial privind revizuirea Constituţiei va fi de mai lungă durată, dar va permite o reevaluare a textelor şi o analiză mai ales a celor disputate şi discutate.

'Cred că vom da deoparte patimile politice şi proiectul de revizuire şi Constituţia în sine trebuie să fie cât mai apropiată sau chiar adusă la standardele europene. Având în vedere experienţa şi buna colaborare cu reprezentanţii comisiei, i-am invitat în România pentru discuţii pe parcurs şi ne-am angajat să ţinem cont de opiniile acestora, majoritatea dintre ele foarte bine argumentate. Nu putem previziona o dată a referendumului, mai ales că sunt forţe politice care după ce au participat la lucrările comisiei, în ultimele zile ale comisiei au făcut spectacol şi au plecat. Cred că putem discuta de un referendum pe Constituţie în 2015', a declarat Chelaru.

 

×