x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎPS Teodosie sfidează din nou medicii: Nu vă luați după ei! Postul este mai important decât recomandările medicale

ÎPS Teodosie sfidează din nou medicii: Nu vă luați după ei! Postul este mai important decât recomandările medicale

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2024   •   12:00
ÎPS Teodosie sfidează din nou medicii: Nu vă luați după ei! Postul este mai important decât recomandările medicale
Sursa foto: Hepta/ÎPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a stârnit din nou controverse după ce le-a sugerat credincioșilor să nu urmeze sfaturile medicilor în privința postului, chiar dacă aceștia le recomandă o alimentație mai consistentă din motive de sănătate. În cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, ierarhul a susținut că medicii nu au pregătirea duhovnicească necesară pentru a emite sfaturi în „chestiuni ale sufletului”.

„Mâncarea de dulce are toxine

Întrebat dacă o persoană cu afecțiuni neurologice ar trebui să țină post în ciuda recomandărilor medicale, ÎPS Teodosie a răspuns ferm că postul nu trebuie încălcat. El a adăugat că alimentele care nu respectă rânduiala postului „conțin toxine” și ar putea face mai mult rău sănătății.

„Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti! Medicul, în general, îndeamnă să mănânci consistent, că nu are o pregătire duhovnicească. Dacă vi se pare jertfa mică doar cu postul, acum cereţi o dezlegare exagerat de mare”, a spus ÎPS Teodosie.

„Nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează. Are toxine şi vă face mai rău. Ţineţi rânduiala. Nu cereţi dezlegare, că nu are voie duhovnicul să calce rânduielile. Astea sunt rânduieli comune tuturor creştinilor şi mai multă rugăciune, mai multă credinţă în Dumnezeu şi va fi mai bine”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie contestă din nou autoritatea medicilor

Aceasta nu este prima declarație controversată a ÎPS Teodosie. Într-o ediție anterioară a aceleași emisiuni, el a afirmat că bolile psihice la adulți sunt doar „slăbiciuni”, iar la copii ar fi cauzate de păcatele părinților. Potrivit acestuia, astfel de afecțiuni ar putea fi vindecate mai degrabă prin rugăciune decât prin tratament medical. Teodosie a susținut că mulți bolnavi au obținut ajutor mai mare prin „rugăciune cu hotărâre, jertfă și dragoste” decât prin medicamente.

 

 

×