x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isteria din jurul bradului

Isteria din jurul bradului

de Mara Raducanu    |    03 Dec 2007   •   00:00
Isteria din jurul bradului
Sursa foto: Dragos Stoica/

Aprinderea bradului ridicat in Piaţa Unirii a creat sămbătă seară o adevărată isterie in Capitală. Mai ceva ca la Revoluţie, intr-o atmosferă de balamuc total peste 100.000 de persoane s-au călcat in picioare, s-au pierdut 43 de copii, iar bătăile din trafic, specialitatea casei. Poliţia? - ca de obicei, la adăpost. • VIDEO

Aprinderea bradului ridicat in Piaţa Unirii a creat sămbătă seară o adevărată isterie in Capitală. Mai ceva ca la Revoluţie, intr-o atmosferă de balamuc total peste 100.000 de persoane s-au călcat in picioare, s-au pierdut 43 de copii, iar bătăile din trafic, specialitatea casei. Poliţia? - ca de obicei, la adăpost.


De 1 Decembrie se pare că am fost mai uniţi ca oricănd. Din păcate, nu in cuget şi nici in simţiri. Peste 100.000 de persoane s-au adunat mai "infometate" ca niciodată să vadă minunea ridicată in Piaţa Unirii: bradul gigant de 76 de metri inălţime. Deşi aprinderea acestuia era anunţată la ora 19:00, dornici de a fi pe baricade oamenii au impănzit străzile Capitalei cu două-trei ore inainte. In scurt timp, s-a creat o adevărată isterie. Bucuria sărbătorii s-a transformat intr-o atmosferă desprinsă parcă din filmele horror. Din "mamă, ce marfă o să fie, avem cel mai tare brad" s-a ajuns la "Doamne, vreau să scap de aici cu viaţă, să ajung sănătos acasă, şi nu la spital". In potopul de mulţime nu te mai auzeai şi nu te mai vedeai om cu om. Din cauza imbulzelii, telefoanele erau fără semnal, iar de la Piaţa Unirii pănă mai departe de Universitate a fost mai ceva ca pe ringul de box. In traficul blocat căteva ore bune se auzeau in ecou urletele copiilor speriaţi de ce se intămplă, fluierături şi injurături. Nici primarul Videanu nu a fost iertat de mulţime, oamenii pomenindu-l de dulce la fiecare imbrănceală şi lovitură luate. Ca de obicei, oamenii legii s-au pus la adăpost. Sensibilizaţi poate de apropierea Sărbătorilor sau orbiţi de lumina beculeţelor, timp de căteva ore in Piaţa Unirii nu a "indrăznit" să apară nici picior de poliţist sau jandarm.


NEBUNIA SÃ...RBÃ...TORILOR. De aprinderea luminiţelor cu siguranţă nu te mai puteai bucura. Muşcăndu-ţi limba că, te-a impins păcatul să vii să vezi live bradul uriaş, nu puteai rămăne indiferent la ţipetele copiilor - de doar căţiva anişori - aduşi in toată nebunia de părinţii inconştienţi. Speriaţi de focul de artificii, micuţii au plăns pe toată durata "sărbătorii". Pardon, calvarului! "Taci odată, nu mai plănge. Ce ai? Uite ce brăduţ frumos", incerca un tătic "iubitor" să-şi impace băieţelul de doar 5-6 anişori, ingrozit mititelul de atăta agitaţie şi zgomot. Fascinaţi probabil de mirajul luminilor, părinţii au uitat să-şi mai ţină de mănă copiii care s-au rătăcit foarte uşor printre miile de oameni. Astfel că, pe la ora 22:00 la secţiile de poliţie fuseseră aduşi mai mult de 43 de micuţi pierduţi şi recuperaţi in cele din urmă de familii. Pe trotuar, circulaţia a devenit pur şi simplu impracticabilă. Nu aveai loc să arunci un ac. Nimeni nu se mai găndea pe cine şi unde loveşte, singurul gănd era acela să găseşti o portiţă de scăpare. In toată nebunia, dacă mai aveai puterea să zămbeşti şi nu erai prea ciufulit sau lovit (nu in orgoliu!), dialogurile dintre oameni deveniseră chiar amuzante. "Aoleu, lăsaţi-mă să trec, că nu mai pot să respir, mor aici mamă", se auzeau cuvintele stinse ale unei bătrăne, cu o bască turtită, la vreo 70 de ani. "Treci mamaie, dacă ai unde, că ţi-a trebuit să vezi lumini", răspunde in băşcălie un tănăr poziţionat căt de căt mai bine. "Doamne, nu am mai văzut aşa ceva. Parcă nici la Revoluţie, nici la manifestaţiile din Piaţa Universităţii din ’90 nu au fost atăţia", se auzeau mormote din mulţime.


Pe la ora 23:30 se mai lăsase căt de căt liniştea. Bradul uriaş respira parcă uşurat. Pe jos, in urma potopului erau sticle aruncate, cioburi şi multă mizerie. A fost un 1 Decembrie nebun!



×
Subiecte în articol: observator