x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB CANDY / Serghei Gribenco a tras!

JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB CANDY / Serghei Gribenco a tras!

de Libiu Mateescu    |    03 Mar 2009   •   00:00
JAFUL DE LA CASA DE SCHIMB CANDY / Serghei Gribenco a tras!

Expertiza ADN a Institutului de Medicină Legală Bucureşti a stabilit, aproape cu certitudine, că Serghei Gribenco ar fi trăgătorul care a omorât doi oameni şi l-a rănit pe al treilea în atacul armat de la casa de schimb valutar Candy din Braşov.



Deşi expertiza ADN nu este deocamdată transpusă în acţiune penală de către procurori, se aşteaptă învinuirea lui Gribenco în cazul atacului armat de la Braşov. Mai mult, Răzvan Grasin, victima care a supravieţuit atacului, dar şi-a pierdut un ochi în urma împuşcăturii, l-a recunoscut pe Gribenco în persoana trăgătorului care a tras în el, informaţie dezvăluită de Jurnalul Naţional în exclusivitate în cursul săptămânii trecute. Această mărturie este susţinută de o alta, a unui martor ocular, care a fost confruntată cu a principalului martor, supravieţuitor al atacului, aspect care duce la învinuirea lui Gribenco. Deşi Gorbunov era principalul suspect, recunoscut în primă fază tot de Răzvan Grasin, Jurnalul Naţional a dezvăluit în exclusivitate că ADN-ul basarabeanului nu se potrivea cu cel identificat la locul atacului armat. Gribenco este mai aproape de învinuire decât Gorbunov, după cum se antepronunţa la televiziune însuşi comisarul-şef Bălan, care lucrează la caz, deşi suspectul nu fusese încă audiat oficial de procurorii Curţii de Apel Braşov.

ALIBI PENTRU UN PRIETEN
Gribenco are şi el prietenii săi, cu care ar fi petrecut seara în momentul dublei crime, care au mărturisit că principalul suspect ar fi fost cu ei, în altă parte decât în locul atacului armat. Tocmai acest alibi, care seamănă cu al lui Gorbunov, i-a determinat pe procurorii criminalişti braşoveni să fie circumspecţi în cazul mărturiilor ce-l incriminează pe basarabean: "Nu s-a primit la Parchetul Curţii de Apel Braşov expertiza ADN, este vorba doar de surse de la Bucureşti, care însă nu ţin de probe în dosarul cauzei. Deocamdată, şi povestea aruncării încărcătorului de pistol în ciorbă este o intoxicare televizată, cum au transmis Realitatea TV şi Pro TV, care nu are nici o legătură cu cazul", spune purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Ramona Diaconu.

Serghei Gorbunov, prieten al lui Anatoli Ciumac, l-a cunoscut pe controversatul om de afaceri craiovean, Adrian Berceanu, prin Serghei Gribenco, principalul suspect al atacului armat de la Braşov. Acesta desfăşura deja afaceri cu Berceanu la Craiova, în special recuperări de TVA, în valoare de peste 600 de miliarde de lei vechi, dosar penal cercetat de DIICOT Craiova şi Bucureşti. Informaţiile necesare atacului armat, respectiv sumele tranzacţionate de reţeaua de case de schimb valutar Candy, au fost culese din timp, cred anchetatorii, de către prietenii braşoveni ai clanului basarabenilor. Din acest motiv, IJP Braşov a desfăşurat ieri ample razii în zonele controlate de interlopii braşoveni, în special în cartierul recuperatorilor din Noua, şi au "invitat" mai mulţi interlopi la audieri.

Şef nou la Poliţia Braşov

Comisarul-şef Florea Oprea, fostul adjunct al comandantului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Braşov, este de ieri noul şef al inspectoratului, în locul lui Constantin Arişanu, care s-a pensionat după finalizarea cercetării prealabile a conducerii Poliţiei braşovene în cazul Gorbunov. Comisarul-şef Florea Oprea a ocupat până la 1 martie funcţia de adjunct al comandantului IPJ Braşov, iar numirea sa în funcţia de şef al IPJ Braşov a fost decisă de către IGPR.

Conducerea Poliţiei Române a decis declanşarea procedurii de cercetare prealabilă a conducerii IPJ Braşov în 3 februarie, la câteva zile după atacul de la casa de schimb valutar din Braşov, în urma căruia două persoane au murit, iar o alta a fost grav rănită. În urma cercetării prealabile, conducerea Poliţiei Române a dispus sesizarea Consiliului de Disciplină pentru analizarea abaterilor săvârşite de către şeful Poliţiei municipiului Braşov, Ioan Dorel David, şeful Secţiei 4 Poliţie Braşov, Dan Buleandra şi de către un ofiţer specialist din cadrul structurii de investigaţii criminale. (Mara Răducanu)

Gorbunov dă statul în judecată

Prezent la Deva, unde este judecat pentru o tâlhărie comisă în anul 2003, Serghei Gorbunov a anunţat că va da statul român în judecată şi va cere daune morale pentru modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul atacului armat de la o casă de schimb valutar de la Braşov. Întrebat dacă are vreo legătură cu Serghei Gribenco, suspect şi el în cazul atacului armat de la Braşov, Gorbunov a spus că totul a fost o minciună şi că el este nevinovat. În plus, Seghei Gorbunov l-a numit pe Serghei Gribenco "fratele lui". Gorbunov a cerut şi recuzarea instanţei, pe motiv că magistraţii nu au acceptat ca jurnaliştii să filmeze şedinţa de judecată, dar şi pentru că în sală nu exista un translator şi nici un reprezentant al Ambasadei Moldovei. "Nu vreau să tac din gură, vreau să spun presei ce se întâmplă. De fiecare dată când am încercat să vorbesc mi s-au pus piedici. Eu sunt cetăţeanul altei ţări, iar reprezentanţii mass-media vor ca eu să fac declaraţii, iar eu vreau să fac aceste declaraţii. În sală nu este nici un translator şi nici un reprezentant al Ambasadei Moldovei. Nu este normal şi vreau să fiu auzit", a declarat Gorbunov în faţa judecătorilor. (M. Hihn)

×