x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kurban Bayram in Pieptanari

Kurban Bayram in Pieptanari

20 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
SARBATOARE - Musulmanii au sacrificat berbeci la moschee Musulmanii au sarbatorit ieri Kurban Bayram-ul - Sarbatoarea sacrificiului. Traditia cere ca in aceasta zi sa fie taiate animale - berbeci, oi, capre - in cinstea lui Allah.
CARMEN PLESA

Click pe imagine pentru a accesa fotoreportajul
Click pentru acces
RITUAL. Berbecii sunt taiati in gropi sapate in pamant, pentru ca sangele sa nu se imprastie
Musulmanii din Bucuresti s-au adunat ieri, de Kurban Bayram (Sarbatoarea sacrifiului), la Moscheea din Pieptanari, in amintirea zilei in care profetul Ibrahim a vrut sa-si sacrifice fiul, ca semn al dragostei fata de Allah. Dupa o scurta slujba, imamul Osman Aziz a oficiat sacrificiul in curtea moscheei, unde fusesera adusi mai multi berbeci. E foarte important ca sangele animalului sa se scurga in pamant, in gropi anume facute, si nu sa se imprastie sau sa fie calcat in picioare de cei care participa la sacrificare. "De Kurban Bayram trebuie sa ne impacam, sa fim uniti si sa ne gandim la cei saraci, la cei flamanzi, pe care trebuie sa-i ajutam. Este sarbatoarea sacrificiului pentru Allah", spune imamul Osmar Aziz.

OBLIGATIE. Familiile de musulmani, in special cele instarite, sunt obligate sa taie un berbec in una din cele patru zile cat dureaza Kurban Bayram-ul. Sunt considerati instariti musulmanii care poseda, ca avere, 92 de grame de aur ori 600 de grame de argint sau echivalentul lor in bani.

Familia pastreaza doar o treime din berbec. Restul este impartit. "De obicei, ne facem o lista cu cei carora trebuie sa le oferim din animalul sacrificat. Nu uitam, in primul rand, de vaduvele din comunitate si de cei saraci. Toti trebuie sa guste din carne", spune Ghiuliser Baubec. Carnea este direct fiarta, fara a fi spalata, iar oasele nu trebuie sfaramate.

Dupa sacrificiul de la moschee, musulmanii merg la cimitir, unde imamul tine o slujba. "Toate sarbatorile musulmanilor sunt legate de cultul mortilor, de aceea de fiecare data venim la cimitir", spune Genan Bolat.

JERTFA LUI IBRAHIM
Kurban Bayram-ul rememoreaza sacrificiul facut de profetul Ibrahim. Acestuia i s-a aratat in vis ca trebuie sa dea cel mai drag lucru din viata sa, pentru a-si demonstra dragostea fata de Allah. Atunci Ibrahim si-a lut fiul, pe Ismail, un copil foarte frumos, l-a gatit si a plecat spre locul de sacrificiu. Cand a ridicat cutitul, din cer a aparut un berbec. Animalul s-a oferit ca ofranda, in locul lui Ismail. De atunci, berbecul este considerat animal sfant la musulmani. De Kurban Bayram, cand se intalnesc, musulmanii se saruta pe obraji si-si ureaza Bayraminiz kutlos olsun (in turca) sau Bayraminiz kayli balsini (in tatara) - Sarbatori fericite! Potrivit traditiei, animalul care este sacrificat de Kurban Bayram trebuie sa fie sanatos si sa nu aiba defecte. Va fi taiat cu cutitul, la beregata, fara a fi intepat, iar deasupra lui se va rosti "pentru Allah".Animalele sacrificate la moschee au fost aduse de la stana unui machidon. Pentru un berbec, musulmanii au platit 4 milioane de lei, iar pentru o oaie - 3 milioane de lei.
×
Subiecte în articol: observator kurban kurban bayram