x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laszlo Tokes propune interdicţii de intrare în Ardeal şi Transilvania. Află pentru cine

Laszlo Tokes propune interdicţii de intrare în Ardeal şi Transilvania. Află pentru cine

de Mediafax    |    25 Feb 2012   •   14:36
Laszlo Tokes propune interdicţii de intrare în Ardeal şi Transilvania. Află pentru cine

Presedintele CNMT, Tokes Laszlo, le-a propus participantilor la primul Congres al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) sa ia pozitie si sa le interzica, in mod simbolic, maghiarilor "care isi ataca propria tara sa intre in Ardeal si in Transilvania".

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), eroparlamentarul Tokes Laszlo, si-a inceput discursul, la primul Congres al PPMT care are loc la Mircurea Ciuc, laudand eforturile sustinute depuse de premierul ungar Orban Viktor si criticandu-i pe cei care care nu il sustin, referindu-se la europarlamentari socialisti care au votat, saptamana trecuta, pentru sanctionarea Ungariei privind slabirea democratiei.

"Simtim ca o tradare de tara manifestarea celor care isi ataca propria tara si transporta munitie pentru antipropaganda straina impotriva propriei natiuni si propiului Guvern, foarte rar in istoria tarilor europene (…) Nu isi pot iubi tara aceia care aduc prejudicii imaginii ei si natiunii. Sa ne gandim si la coruptie, aderarea la Schengen este ingreunata de aceasta coruptie si de nerespectarea angajamentelor, si Romania si Ungaria sunt lovite de acest lucru (...) Propun ca Adunarea sa ia o pozitie si, eventual, putem, simbolic, sa le dam o interdictie sa intre in Ardeal, in Transilvana, pentru cei care isi ataca propria tara", a spus Tokes Laszlo.

Totodata, el a spus ca minisunea PPMT nu va fi una usoara, intrucat noul partid trebuie sa aduca reinnoirea in Transilvania si sa convinga puterea de la Bucuresti ca maghiarii vor sa isi decida propria soarta.

"Suntem maghiari pentru ca simtim ca este bine sa fim maghiari, suntem transilvaneni, asta este soarta noastra si responsabilitatea noastra consta in faptul sa dam mai departe valorile noastre. Noi aici suntem acasa, nu avem si nu vom avea o treaba usoara, pentru ca acum, dupa 22 de ani, se vede clar ca nu numai Revolutia noastra a fost furata, ci si libertatea, statul de drept si democratia au fost jecmanite de comunistii care s-au infiltrate la putere. Dupa 22 de ani, suntem intr-o stare in care tara a fost dusa in faliment de guvernele corupte si greselile le platim noi. Acest stat national, omogen si centralizat este foarte scump. Cetatenilor nu le place pentru ca sunt straini de el si simt ca deciziile despre ei se iau fara ei, peste capul lor", a spus Tokes.

"Sa ne facem acceptati de Bucuresti, asa si doar asa putem crea autonomia noastra", a spus Toles Laszlo.

Dupa parerea acestuia, PPMT ar putea sa devina un partener stategic in relatia dintre Romania si Ungaria.

La primul Congres al PPMT participa peste 300 de delegati, europarlamentarul Tokes Laszlo, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt, Venczel Tamas, comisar guvernamental pentru procedura simplificata de obtinere a dublei cetatenii, Repas Zsuzsanna, secretar de stat pentru politici nationale, Vincze Agnes, vicepresedinte Fidelitas, Szabo Istvan, deputat al partidului de extrema dreapta Jobbik, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, consulul general al Republicii Ungare in Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, presedintele Consilului National Secuiesc, Izsak Balazs si altii.

Dupa ce adunarea a fost binecuvantata de un preot, participantii au fost salutati de vicepresedintle PPMT Papp Elod.

Totodata, premierul ungar Orban Viktor s-a adresat participantilor la Congres prin intermediul unui mesaj video.

"Pe toti va salut din inima de aici, de la Budapesta. Astazi este o intalnire importanta, la care s-au adunat oameni cu care ne cunoastem de mult si cu care avem visuri mari neimplinite, cum ar fi autonomia, cum ar fi dubla cetatenie valabila in tot Bazinul Carpatic si in toata lumea si acel Plan Miko. Va rog sa imi permiteti ca, in numele Guvernului ungar, sa va salut, sa va doresc sa faceti fata in acesta viata politica, va doresc sa ramanem camarazi buni, ca obiectivele care izvorasc din visele noastre comune sa se implineasca. Dumnezeu sa va dea putere si sanatate, sa ne putem implini munca in urmatorii doi ani si jumatate", a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale.

Ordinea de zi a adunarii cuprinde adoptarea programului politic, a regulamentului de organizare si de functionare a partidului, alegerea structurilor de conducere ale PPMT, respectiv stabilirea prioritatilor politice pentru anul electoral 2012.

La sefia PPMT candideaza Toro T.Tibor, iar la cele patru functii de vicepresedinte s-au inscris Papp Elod, Gergely Balazs, Zatyko Gyula si Szilagyi Zsolt.

×