Tokes a declarat astăzi, la Oradea, că există intenţia de a introduce autonomie teritorială, "cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă", şi în alte regiuni, în afara Secuimii, anume în ţinuturile Partium, adică în Bihor şi Satu Mare, unde maghiarii sunt în relativă majoritate în anumite regiuni.
"Nu avem nimic de ascuns. Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară, între altele secuimea. Nu facem un secret din aceasta. Avem dreptul la autonomie, conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României", a declarat Tokes, potrivit Agerpres.
Laszlo Tokes a afirmat că, în aceste regiuni, "majoritatea maghiară absolută s-a pierdut în timp", deoarece în mare parte a regiunii Partium s-a dus "o politică de omogenizare timp de 90 de ani".
Eurodeputatul a subliniat că autonomia nu este numai în folosul ungurilor, ci este la fel de avantajoasă pentru românii care locuiesc în teritorii cu statut special autonom, dând ca exemplu Tirolul de sud, din Italia, ori Catalonia din Spania, unde se mută mii de italieni, respectiv spanioli, pentru că 'nivelul de trai este cel mai înalt şi au avantaje de tot felul din partea minorităţii'.
El consideră toate învinuirile făcute în această vară la adresa sa, de către clasa politică, presa română, dar şi conaţionalii săi de etnie maghiară, ca fiind 'interpretări false cu iz naţional-şovinist', pentru care a considerat necesar să clarifice situaţia în Parlamentul European, printr-o scrisoare adresată preşedintelui PE, Jerzy Buzek, respectiv conducătorului fracţiunii grupului politic al Partidului Popular European, Joseph Daul, pentru a le cere sprijin împotriva atacurilor care se îndreaptă împotriva sa 'în mod nefondat', revigorând astfel 'odioasa atmosferă a naţional-comunismului' de altădată.
"Nu prea înţeleg ce critici pot avea împotriva mea, când de faţă cu preşedintele Traian Băsescu şi Viktor Orban (premierul Ungariei - n.r.) am ţinut un forum în plen la Tuşnad Băi ( în luna iulie)!, a spus Tokes.
'Campania de denigrare' împotriva declaraţiilor făcute la Tuşnad Băi şi care au ajuns şi în PE, unde eurodeputatul Corina Creţu a cerut schimbarea lui Tokes din funcţia de vicepreşedinte al PE, s-au bazat pe afirmaţiile lui Tokes privind regiunea Kosovo, demonstraţiile pentru autonomia teritorială din Catalonia, cazuri care pot folosi, spune Tokes, 'ca modele pentru comunitatea maghiară din România'.
Citește pe Antena3.ro