x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lecţii despre ingineria genetică

Lecţii despre ingineria genetică

de Anca Aldea    |    18 Sep 2007   •   00:00
Lecţii despre ingineria genetică
Sursa foto: Marin Raica/

Mai mulţi specialişti in biotehnologie s-au reunit zilele acestea la Bucureşti pentru a discuta despre contextul actual al ingineriei genetice, mai ales despre avantajele economice ale organismelor transgenice in agricultură.

Mai mulţi specialişti in biotehnologie s-au reunit zilele acestea la Bucureşti pentru a discuta despre contextul actual al ingineriei genetice, mai ales despre avantajele economice ale organismelor transgenice in agricultură.

In ultimele săptămăni, ecologiştii de la Greenpeace au lansat mai multe proteste impotriva autorităţilor de la Bucureşti, care nu-şi dau silinţa să protejeze diferitele culturi necontaminate incă de organisme modificate, dar şi să desfiinţeze acele loturi unde se cultivă incă organisme transgenice. Săptămăna trecută, reprezentanţii Greenpeace au organizat o acţiune de protest la Ministerul Agriculturii, unde au postat un banner pe care scria "Contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG) incepe de la Ministerul Agriculturii, care tolerează cultivarea de porumb, soia, cartof şi chiar prun contaminate cu astfel de substanţe". Acţiunea a avut ecou, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, anunţănd că ministerul va demara o dezbatere publică cu toţi factorii implicaţi, incă din prima săptămănă a lunii octombrie, astfel incăt Guvernul să poată lua o decizie inţeleaptă in acest sens.

SOIA ŞI PORUMB. Factorul de decizie in procesul de interzicere a OMG - altele decăt soia transgenică, a cărei cultivare a fost interzisă in Romănia incepănd cu 1 ianuarie 2007 - il reprezintă Ministerul Mediului. Ecologiştii de la Greenpeace susţin că in Romănia continuă să se cultive plante transgenice, inclusiv soia modificată. Reprezentanţii organizaţiei de mediu au anunţat săptămăna trecută descoperirea, in Insula Mare a Brăilei, a unei suprafeţe de 60 de hectare de soia MG, care a fost recoltată intr-o singură noapte.

Activiştii mediului acuză autorităţile romăne de nepăsare in ceea ce priveşte cultivarea porumbului MON810, care, de altfel, este admis spre cultivare in UE. "Studiile de specialitate realizate de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor) nu au demonstrat că porumbul MON810 are efecte adverse pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor", a declarat Gheorghe Albu săptămăna trecută.

×
Subiecte în articol: verde!