x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LICEENII ÎN "ALERTĂ"/Orele de educaţie fizică, la cerere, dar obligatorii

LICEENII ÎN "ALERTĂ"/Orele de educaţie fizică, la cerere, dar obligatorii

de Eugenia Mihalcea    |    07 Mar 2009   •   00:00
LICEENII ÎN "ALERTĂ"/Orele de educaţie fizică, la cerere, dar obligatorii

Liceenii din clasele IX-XII vor avea o singură oră obligatorie de educaţie fizică pe săptămână şi două extracurriculare, la cerere, unde vor face în principal sport de echipă.



Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţinută de fosta antrenoare a lotului naţional de gimnastică al României, Mariana Bitang, a explicat ieri că, de fapt, numărul orelor de sport nu s-a redus, "aşa cum greşit s-a înţeles", şi că "cele două ore de sport extracurriculare vor fi în afara orelor de clasă, dar obligatorii pentru elevi". Acest lucru nu este însă posibil, conform ordinelor în vigoare, după cum precizează George Cazacu, directorul Colegiului "Sf. Sava" din Capitală. "Acum elevii se pot înscrie pentru o echipă sportivă. Când se strâng 15 elevi, atunci se organizează această echipă, pentru care profesorul de sport este plătit. Numai liceenii care optează pentru sport sunt obligaţi să participe, primesc absenţe dacă lipsesc, dar nu iau note. În acest moment nici şcoala şi nici profesorul de educaţie fizică nu poate obliga elevul să se înscrie pentru aceste două ore extracurriculare, dacă nu doreşte", explică directorul Colegiului "Sf. Sava".

George Cazacu spune că obligativitatea celor două ore extracurriculare poate apărea doar în cazul în care ministrul Educaţiei va aduce modificări ordinului în vigoare.

SPORT DE ECHIPĂ
Pe de altă parte, Andronescu a susţinut ieri că "numărul orelor de sport nu s-a redus, ci în loc de două ore în trunchiul comun, există o oră în trunchiul comun şi două ore sportive pe formarea de echipe". "Cele două ore extracurriculare vor fi condiţie de promovare, se vor pune absenţe, nu vor fi note, ci calificative admis/respins. Până la toamnă ne vom mai gândi la această modalitate de notare", a precizat ministrul.  

Decizia de a scoate o oră de educaţie fizică din trunchiul comun - adică din orele obligatorii pentru toţi elevii de clasele IX-XII - a fost luată din cauză că "aşa cum se fac orele acum sunt ineficiente, vrem să-i cointeresăm pe profesori". Dascălii de sport vor fi cointeresaţi, în condiţiile în care ei vor fi plătiţi pentru aceste ore extracurriculare şi îşi vor completa norma didactică cu acestea. "Sunt din ce în ce mai multe scutiri şi mai puţine medalii şi performeri. Vom cere profesorilor de sport să formeze echipe sportive. Elevii vor fi obligaţi să-şi exprime opţiunea pentru un sport de echipă sau individual", şi-a întărit Ecaterina Andronescu afirmaţia.

Mariana Bitang a completat, spunând că "sportul şcolar reprezintă baza sportului de performanţă". "Facem pe această cale un apel la colegii de breaslă să-şi facă orele cu profesionalism. Pentru noi este importantă reintroducerea competiţiilor şcolare, poate vom avea şi nişte burse pentru excelenţă în sport", a declarat ieri Bitang. De altfel, fostul antrenor a precizat că se doreşte realizarea unui program naţional de selecţie pentru sportul de performanţă, poate chiar reînfiinţarea Daciadei.

TELEFONUL FĂRĂ FIR
În ultimele zile, tot mai multe persoane au criticat intenţia ministrului Educaţiei de a reduce numărul orelor de sport din programă, prima fiind chiar ministrul Tineretului şi Sportului. Asta după ce secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană, a anunţat marţi că Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maximum 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010 şi că cele mai afectate sunt orele de sport şi a doua limbă modernă.


Orban cere cel puţin două limbi străine

În ceea ce priveşte limbile străine, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că deşi a fost scoasă o oră, mai rămân destule. "Sunt patru ore la limbi străine acum şi rămân trei. Vi se pare aşa o nenorocire? A fost scoasă o singură oră de la cea de-a doua limbă străină", a declarat Andronescu.

Ministrul a completat că Leonard Orban, comisarul european, "punea accent pe o singură limbă străină". Declaraţia dată de Orban pentru Jurnalul Naţional arată însă contrariul. "Politica Uniunii Europene, agreată la nivelul tuturor statelor membre, este aceea de a promova aşa-numitul obiectiv Barcelona, care prevede învăţarea de fiecare cetăţean al Uniunii a cel puţin două limbi străine."

×
Subiecte în articol: sport observator două