x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderul CNS:Autonomia Ţinutului Secuiesc, imposibilă fără sprijinul Ungariei

Liderul CNS:Autonomia Ţinutului Secuiesc, imposibilă fără sprijinul Ungariei

de Istvan Deak    |    17 Apr 2012   •   16:54

Autonomia Tinutului Secuiesc nu poate fi obtinuta decat daca exista o sustinere puternica din partea Ungariei si, totodata, au loc consultari cu Bucurestiul, a declarat la Budapesta, in fata membrilor Comisiei pentru solidaritate nationala a Parlamentului ungar, Balazs Izsak, liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), citat de Magyar Hirlap si de hirado.hu.

In opinia liderului CNS, rolul Ungariei nu trebuie sa fie unul de exercitare de presiuni, pentru ca doua state membre UE, precum Romania si Ungaria, trebuie sa considere aceasta chestiune drept un subiect de cooperare. Balazs Izsak a adaugat ca este convins ca Guvernul de la Budapesta sustine aspiratiile CNS, deoarece Executivul ungar si-a luat angajamentul de a promova chestiunea autonomiei. Dupa parerea sa, autonomia Tinutului Secuiesc nu aduce atingere integritatii teritoriale a Romaniei, ba chiar ar fi si in interesul Romaniei.

Balazs Izsak si-a exprimat speranta ca, in urma alegerilor locale, vor fi alese consilii locale care sa se implice in promovarea autonomiei, iar CNS va trebui sa isi promoveze interesele si in cadrul unor foruri internationale, organizatia sa mizand in acest sens si pe sprijinul Ungariei. El considera ca un rezultat important obtinut de CNS este faptul ca notiunile de autonomie si Tinut Secuiesc au intrat in discursul politic din Romania, chiar daca ideea automomiei este respinsa. Preseditele CNS a amintit ca organizatia sa ar dori ca toate administratiile locale din Tinutul Secuiesc sa sustina ideea autonomiei acestei regiuni.

"Va trebui sa ii convingem pe primarii oraselor si comunelor din aceasta regiune ca responsabilitatea lor se refera si la pastrarea si cultivarea limbii materne, a culturii si a comunitatilor din Tinutul Secuiesc', a mai spus acesta.

Presedintele Comisiei pentru solidaritate nationala a Parlamentului Ungariei, deputatul Arpad Potapi (FIDESZ), a subliniat ca problema autonomiei secuiesti nu depinde numai de secui, ci si de Bucuresti, Budapesta si Uniunea Europeana. Totodata, daca CNS va promova in mod eficient aceasta cauza, atunci solutionarea problemei autonomiei nu va putea fi ocolita. Árpád Potápi a adaugat ca singura solutie acceptabila este autonomia teritoriala.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×