x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liftiera e prima persoana care a depistat incendiul de la Maternitatea Giuleşti

Liftiera e prima persoana care a depistat incendiul de la Maternitatea Giuleşti

de Violeta Fotache    |    06 Dec 2010   •   13:36
Liftiera e prima persoana care a depistat incendiul de la Maternitatea Giuleşti
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National

Citeste AICI rechizitoriul Parchetului instanţei supreme.

UPDATE: Din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului instanţei supreme – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, reiese că prima persoană care a descoperit incendiul din Secţia de Terapie Intensivă-Nou Născuţi a Maternităţii Giuleşti este o liftieră. Martoar PR, liftieră la spital, a ieşit din lift să ia o gură de aer şi a dat mirosit incendiul. Femeia a stat în faţa uşii salonului timp de 26 de secunde, neputând interveni să salveze micuţii pentru că nu avea cartelă de intrare în salon. Femeia a coborît pe scări pentru a anunţa alte persoane că "arde la copii”.

După momentul în care liftiera părăseşte holul, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere, cea de-a doua persoană care a constatat incendiul a fost  martora BM, medic rezident. Aceasta a observat fumul ieşind pe sub uşa salonului, nu a încercat să deschidă uşa fiindu-i teamă să nu se facă ventilaţie, dar a sunat imediat la serviciul de urgenţă 112 anunţând izbucnirea incendiului. Cu doar 30 de minute înainte de izbunicrea incendiului, părinţii îşi vizitaseră bebeluşii. Citiţi totul în rechizitoriul pe care îl găsiţi aici.

Ex-directorul spitalului, dr. Bogdan Marinesccu şi alte patru persoane vor fi judecate pentru moartea celor şase bebeluşi.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au definitivat ancheta în cazul privind incendiul izbucnit la data de 16 august în Maternitatea Giuleşti şI i-au trimis în judecată pe cei pe care îi consideră responsabili de moartea celor şase bebeluşI şI rănirea gravă a altor cinci.

Fostul director al Maternităţii Giuleşti (Spitalul Clinic de Obstetrică şI Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu), Bogdan Marinescu, Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, vor fi judecaţI pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în timp ce asistenta Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul, ca persoană juridică, vor fi judecaţi pentru ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni).
În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon, au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit, menţionează procurorii. Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în data de 16.08.2010, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie - Intensivă nou-născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore,care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00, inculpata Cârstea Florentina Daneiela - asistentă medicală. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci.

Potrivit procurorilor, inculpatul Marinescu Bogdan, în calitate de manager al spitalului, nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului.

Inculpatul Dima Vasile, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

Inculpatul Toma Adrian Ioan, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat în mod defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16 august 2010, se arată în comunicatul trimis redacţiei noastre de Parchetul instanţei supreme.

Inculpatul Oprea Gigel, electrician în cadrul spitalului, şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în data de 13.08.2010, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.

Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fiecăruia dintre inculpaţi a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul s-a soldat cu decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci, la care s-a adăugat afectarea bunului mers al activităţii unităţii spitaliceşti şi producerea de pagube materiale.
Toate aspectele enumerate anterior şi care atrag răspunderea inculpaţilor Cârstea Florentina Daniela, Marinescu Bogdan, Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, atrag în mod corelativ răspunderea penală a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex- Petroşani, au fost în sensul că incendiul izbucnit în salonul de Terapie - Intensivă pentru nou-născuţi s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv şi nu exploziv.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6.

Citeste AICI rechizitoriul Parchetului instanţei supreme

×