x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul azi

Litoralul azi

de Miruna Mihalcea    |    15 Aug 2005   •   00:00
Litoralul azi

Urgenta la Spitalul de Urgenta

Cadrele medicale de la Urgenta Spitalului Municipal Mangalia abia mai pot face fata solicitarilor. Afluxul cel mai mare de pacienti este la Urgenta Pediatrie, unde numarul micilor pacienti a crescut de cinci ori.

VREMEA
  • Aer min.24max.28°C
  • Apa marii 21°... 24°C

    MAINE (marti) Cerul va fi variabil, cu innorari spre seara, cand vor fi conditii reduse de ploaie. Vantul va avea intensificari temporare.
  • Maxime: 26°C… 28°C.
  • Minime: 18°C… 22°C.
  • Apa marii: 21°C... 23°C.

    POIMAINE (miercuri) Cerul, variabil ziua, se va innora dupa-amiaza, cand vor cadea averse slabe. Vantul va sufla slab pana la moderat.
  • Maxime: 26°C… 29°C.
  • Minime: 20°C… 22°C.
  • Apa marii: 21°C... 24°C.
  • CONSTANTA
    La interval de numai un an, doi constanteni au ajuns, pentru a doua oara, in bazele de cercetare ale americanilor. Flaviu Birsan si Andrei Costea au reusit performanta de a figura in baze de cercetare americane cu acces sever restrictionat. Constantenii au ocupat locul II la un concurs de design. Americanii le-au facut deja mai multe propuneri de colaborare in cercetarea spatiala.

    NEPTUN
    Se ieftineste cazarea pe Litoral cu circa 30%. Astfel, costul unui sejur de sapte zile, la un hotel de doua stele, va fi, in medie, de 1.750.000 de lei de persoana. La hotelurile de trei stele din statiunile de lux, de exemplu Neptun, un turist va plati, pentru sase nopti de cazare, suma de 4.530.00 de lei, pana pe data de 25 august. La inchiderea sezonului, acelasi sejur va costa doar 3.710.000 de lei.

    MANGALIA
    Cum in statiunile de pe Litoral nu exista nici un centru medical permanent, turistii sunt nevoiti sa apeleze la Serviciul Judetean de Ambulanta sau la sectiile de urgenta ale spitalelor. Astfel, cadrele medicale de la Urgenta Spitalului Municipal Mangalia abia mai pot face fata solicitarilor. Afluxul cel mai mare de pacienti este la Urgenta Pediatrie. Medicii de aici declara ca, in fiecare saptamana, au peste 100 de pacienti. La sfarsit de saptamana, numarul cazurilor se ridica la 150, in conditiile in care numarul mediu era de 30 de pacienti.

    VAMA VECHE
    Un subofiter de la Punctul de Frontiera de la Vama Veche este cercetat, in stare de libertate, de procurori constanteni pentru trafic de influenta. "Tapul ispasitor" este un patron de magazin din Mangalia, care a fost surprins expunand la vanzare patru perechi de manusi de protectie, furate de la un santier naval din Mangalia. Infractorul a apelat la un vecin, agent principal angajat la Punctul de Frontiera Vama Veche, care i-a pretins acestuia suma de 1.500 de euro ca sa-l scape de raspundere penala. Pentru ca patronul nu dispunea de suma, patronul a denuntat fapta procurorilor. Acestia au organizat un flagrant, politistul de frontiera fiind anchetat la ora aceasta. Nu este primul incident de acest gen din Vama Veche. Alti doi agenti de Politie de Frontiera au fost prinsi in flagrant in timp ce aveau asupra lor 14 sticle de whisky si 16 pachete de tigari. Cei doi cumparasera produsele din duty-free, la un pret mult mai mic decat cel de pe piata, cu care urmau sa le vanda in Constanta.

    CUM NE MAI DISTRAM
    MAMAIA. Intre 14 si 21 august, turistii care viziteaza statiunea Mamaia se pot opri sa admire fotografii artistice si sculpturi la vernisajul a doua expozitii. Manifestarea expozitionala numita "Arta si spirit" se desfasoara cu ocazia sarbatorii Sfintei Maria. Durata acesteia este de 8 zile si poate fi vizionata incepand cu ora 19:00, in holul Hotelului "Bavaria Blu" din Mamaia. Expunerea cuprinde 40 de lucrari de fotografie artistica alb-negru, reprezentand patrimoniul Constanta: obiective turistice, monumente arhitecturale, peisaje constantene. Sculptorul Dorel Nicolae Dragusin va prezenta lucrari de bronz si marmura cu care a participat, de curand, la o expozitie in Italia.

    COSTINESTI. Consiliul Local Costinesti si fundatia "BlueSylvania" prezinta Festivalul de blues si rock "Fragil", aflat la prima editie. Festivalul se va desfasura miercuri, 17 august, si joi, 18 august, la Teatrul de Vara din statiunea Costinesti. Invitati de onoare ai evenimentul vor fi componentii trupei "Iris", "A.G. Weinberger", "Mike & The Blue Spirits", "Semnal M" In Memoriam Iuliu Merca si "Sir Blues" Vali Racila. Biletele sunt puse in vanzare la casa de bilete a Teatrului de Vara din Costinesti, precum si la difuzorii de pe plaja.

    NAVODARI. In urma analizelor, specialistii ii anunta pe turisti care sunt zonele cele mai bune de pe Litoral pentru plaja si bai in mare. Astfel, cateva dintre locatiile recomandate de specialisti, in ce priveste calitatea aerului, sunt taberele de copii din Navodari, zona portului Tomis si zona Hotel "Parc" din statiunea Mamaia. Aici, concentratiile de bioxid de sulf, bioxid de azot si monoxid de carbon - principalele noxe din aer ? - sunt mult sub limitele admise. Pentru aceleasi zone turistice, rezultatele analizelor chimice arata ca apa este buna pentru imbaiere, cea mai curata fiind in zona Portului Tomis si in zona taberelor de copii din Navodari, unde valorile inregistrate se incadreaza, si la acest capitol, cu mult sub limitele admise.
    ×
    Subiecte în articol: observator urgenta