x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Macabru - Fetusi si avortoni aruncati in padure

Macabru - Fetusi si avortoni aruncati in padure

de Mirela Cimpoi    |    Ionela Gavriliu    |    16 Dec 2005   •   00:00
Macabru  - Fetusi si avortoni aruncati in padure

Oripilant: 78 de fetusi si avortoni inghesuiti in saci de plastic, doua cranii de adult si alte cateva organe au fost descoperite intr-o padure situata pe raza comunei Gropnita din Iasi. Primarul localitatii sustine chiar ca unul dintre cadavre avea scutec.

Aproape 80 de fetusi si avortoni, dar si cranii si organe de adult au fost descoperiti de un cioban intr-o padure din apropierea municipiului Iasi. Primarul localitatii Gropnita sustine chiar ca unul dintre cadavre avea scutece, ceea ce pune sub semnul intrebarii varianta unor materiale didactice abandonate.

Gropnita nenascutilor


Oripilant: 78 de fetusi si avortoni inghesuiti in saci de plastic, doua cranii de adult si alte cateva organe au fost descoperite intr-o padure situata pe raza comunei Gropnita din Iasi. Primarul localitatii sustine chiar ca unul dintre cadavre avea scutec.

In noaptea de miercuri spre joi, un cioban care avea grija de o turma de oi in Padurea Lopatoaia, aflata la 50 de kilometri de Iasi, a descoperit 28 de fetusi inghesuiti in saci de plastic. Anuntati de cioban, politistii au mai gasit ieri-dimineata alti 50 de fetusi si avortoni.

CUTREMURATOR. Primarul comunei Gropnita, Gradinaru Vasile, e printre primii care s-au deplasat in rapa plina de copii. Era insotit de "politista cea noua, un vanator si un baiat de la Cadastru (n.r. - angajat al Primariei)". Primarul spune ca nu a simtit miros de formol iar copiii, insirati pe pamantul inghetat, semanau cu niste papusi de plastic. Ceea ce l-a socat (si schimba toate datele problemei, inclusiv scenariul acreditat de IJP Iasi) e ca printre fetusi se afla si un copil cu pampers. "Mititel si el, cam la vreun kilogram. Dar daca avea pus pampersul, insemna ca se nascuse, nu? Ca se nascuse viu!". Primarul se jura ca a vazut acel copil si spune ca imaginea lui i-a ingrozit si pe ceilalti care erau cu el.

Un nou-nascut cu pampers nu poate fi material didactic! Unui prematur nascut viu, indiferent care ar fi starea lui de sanatate, i se face certificat de nastere si, daca nu supravietuieste, certificat de deces!

In aceasta situatie, persoana care a dus copiii in rapa se face vinovata si de profanare de cadavre!

Seful de post din comuna Gropnita, pe raza careia se afla Padurea Lopatoaia, spune ca in rapa se aflau cinci saci de nailon, de culoare gri. El crede ca fetusii au fost dusi in rapa de langa padure de cineva care cunostea bine zona si stia ca nu e umblata.

Cele 78 de cadavre, in diferite stadii de dezvoltare si cu lungimi cuprinse intre 10 si 40 de centimetri, au fost adunate din rapa si trimise la Institutul de Medicina Legala Iasi.

Seful Serviciului Investigatii Criminale din cadrul IJP Iasi, Georgel Grumeza, a declarat ca fetusii erau bine conservati si fusesera, probabil, tinuti in formol. "Erau bine conservati, posibil in formol. Ne-am dat seama pentru ca nu exista nici un miros specific cadavrelor", a spus politistul.

Potrivit procurorului criminalist Vasile Pretula, este posibil ca aceste cadavre sa provina de la un laborator de cercetare. "Putem spune ca este vorba despre mai multe cadavre care ar putea proveni de la un laborator de cercetare ori de la o institutie de invatamant, unde au fost folosite ca material didactic", a spus Pretula.

PROVENIENTA. Ieri-seara, anchetatorii sustineau ca au stabilit cu exactitate provenienta celor 78 de fetusi. "O parte din ei apartine Laboratorului de Chimie Experimentala, iar restul provine de la muzeul Institutului de Anatomie, ambele institutii apartinand UMF Iasi, si erau folositi in scopuri stiintifice si didactice. In urma anchetei de la IML Iasi s-a stabilit ca fetusii au fost conservati in formol in diferite perioade de timp si ca fetusul cel mai recent este de acum zece ani", spun politistii.

Institutiile medicale de la care ar fi putut proveni cadavrele "arunca pisica" una in carca celeilalte.

"Faptul ca au fost tinuti in formol, ca s-au gasit organe sectionate pregatite pentru examinari anatomo-patologice inseamna ca au fost luati dintr-un laborator patologic. Este posibil sa fie de la unul din laboratoarele de la UMF", a spus Mircea Onofriescu, directorul maternitatii Cuza Voda. El a exclus posibilitatea ca fetusii morti sa provina de la una dintre maternitatile iesene.

O concluzie provizorie arata ca sunt mai vechi de cinci ani, unii chiar de 15, 20 de ani. Zece dintre ei au fost identificati ca apartinand Institutului de Anatomie de la Universitatea de Medicina. Prin particularitatile pe care le au constituie proba pentru lucrari stiintifice la diferite congrese. Ancheta va stabili cum au ajuns acolo pentru ca nu a fost intentia institutului si a persoanelor din institut de a scapa de ele. Dimpotriva, solicita recuperarea lor pentru ca au nevoie de ele", a declarat Vasile Astarastoaie, directorul IML Iasi.

Astarastoaie are si o explicatie pentru modul in care au ajuns fetusii in padure. "institutul de la UMF a fost in renovare. Muzeul si piesele au fost mutate in diferite locuri si poate la acest transport o persoana a scapat cateva borcane si a vrut sa-si acopere gafa", a spus Astarastoaie.

La randul sau, conducerea Universitatii "Grigore T. Popa" a inceput propria ancheta. Rectorul interimar George Pandele a declarat ca s-a constituit o comisie pentru a vedea cum de au ajuns avortonii in padure si cine este vinovat.

Nimeni nu pomeneste de bebelusul cu scutec. Daca primarul de la Gropnita are dreptate, locul de proveninenta al fetusilor trebuie cautat in alta parte pentru ca, repetam, un cadavru de copil in pampers nu e dus intr-un laborator de medicina, ci in morga unui spital. Afirmatia primarului este contrazisa de politistii ieseni. "Va dati seama ca daca ar fi existat asa ceva s-ar fi schimbat datele problemei", sustine purtatorul de cuvant, Madalin Taranu.

PARERE
"Daca avea pus pampersul, insemna ca se nascuse, nu? Ca se nascuse viu!" - Vasile Gradinaru, primarul comunei Gropnita

ANCHETA
Cazul de la Iasi va fi investigat de o comisie a Ministerului Sanatatii, condusa de secretarul de stat Virgil Paunescu si de seful Directiei de Asistenta Medicala a institutiei, Ioan Buraga. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este vorba despre un caz grav. El crede ca acesta este de competenta Parchetului si ca este necesar ca situatia sa fie elucidata cat mai repede. Din informatiile noastre, intr-una dintre maternitatile iesene crematoriul nu functioneaza.

LEGEA
Legislatia romana spune ca pot fi folositi ca material didactic doar avortonii cu malformatii. De asemenea, fetusii de pana la 7 luni, nascuti morti, cat si nou-nascutii morti, cu varsta de peste 20 de saptamani, trebuie incinerati sau distrusi in cuptoare speciale, la temperaturi de cel putin 2.000 de grade Celsius.

Aceste masuri pot fi puse in aplicare numai cu acordul scris al familiei, care, daca doreste, isi poate lua fetusul acasa, pentru inmormantare. Dupa cum stipuleaza legea, spitalele care nu au cuptoare de incinerare speciale isi stabilesc propriile conditii de distrugere a cadavrelor.
×
Subiecte în articol: observator iasi primarul pădure fetusi gropnita