x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE condamnă ferm testul nuclear de la Phenian

MAE condamnă ferm testul nuclear de la Phenian

03 Sep 2017   •   15:07
MAE condamnă ferm testul nuclear de la Phenian

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană duminică şi califică acţiunea drept "o nouă ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale", informează un comunicat al MAE transmis AGERPRES. 

MAE îşi exprimă, în context, "profunda îngrijorare faţă de continuarea acţiunilor provocatoare ale autorităţilor nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi conduc la creşterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană", arată sursa citată. 

Totodată, ministerul român îşi reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă şi de a se abţine de la orice acţiune ce afectează stabilitatea regională şi globală. 

România va continua să susţină în mod activ eforturile internaţionale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace paşnice, precizează MAE. 

Coreea de Nord a anunţat că a testat o bombă cu hidrogen, au transmis duminică agenţiile de presă Yonhap şi AFP. 

Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un "succes total". Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. 

Agenţia de presă oficială nord-coreeană (KCNA) a relatat că testul, care s-a desfăşurat la ora locală 12,00 (03,30 GMT), a fost realizat pentru "a examina şi a confirma acurateţea şi credibilitatea" tehnologiei nucleare nord-coreene.

AGERPRES

×