x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN anunță că de Sf. Andrei va avea loc ceremonia de resfinţire a Crucii de pe platoul Caraiman

MApN anunță că de Sf. Andrei va avea loc ceremonia de resfinţire a Crucii de pe platoul Caraiman

25 Noi 2020   •   20:22
MApN anunță că de Sf. Andrei va avea loc ceremonia de resfinţire a Crucii de pe platoul Caraiman

MApN anunță că luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, începând cu ora 12,00, va avea loc ceremonialul militar şi religios de resfinţire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Bucegi.

„În contextul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, în data de 30 noiembrie, începând cu ora 12.00 – Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Ministerul Apărării Naționale organizează ceremonialul militar și religios de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi”, anunță MApN.

Potrivit sursei citate, ceremonia este organizată cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut în graficul de lucrări contractat, a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric.

La activitate, care va fi organizată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

Lucrările de reabilitare a ,,Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, monument istoric situat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, în apropiere de Vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărări Naționale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Lucrările executate au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului și platformei de acces la monument și acoperirea anticorozivă a întreagii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol.

În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare. A fost, de asemenea, amenajat un spațiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie și un generator ce va permite menținerea unei temperaturi constante în cele două camere unde au fost amenajate săli de expoziții.

MApN precizează că valoarea proiectului a fost de 19.159.031, 29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sfantul andrei