x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maria Vlas e liberă şi îl acuză pe Vîntu

Maria Vlas e liberă şi îl acuză pe Vîntu

de Miruna Pasa Petru    |    08 Apr 2008   •   00:00
Maria Vlas e liberă şi îl acuză pe Vîntu
Sursa foto: Marin Raica/

Ioana Maria Vlas nu se consideră nevinovată, dar vrea ca fiecare să răspundă pentru ceea ce a făcut. Iar pentru asta, în opinia sa, în boxa acuzaţiilor ar trebui să se afle şi Sorin Ovidiu Vîntu, omul care s-a folosit de banii investitorilor FNI şi FNA.VIDEO

FNI-FNA - Dezvăluiri la câteva ore de la ieşirea din arest


Ioana Maria Vlas nu se consideră nevinovată, dar vrea ca fiecare să răspundă pentru ceea ce a făcut. Iar pentru asta, în opinia sa, în boxa acuzaţiilor ar trebui să se afle şi Sorin Ovidiu Vîntu, omul care s-a folosit de banii investitorilor FNI şi FNA.

Invitată la emisiunea “Ştirea Zilei”, realizată de Gabriela Vrînceanu Firea la Antena 3, Ioana Maria Vlas a susţinut aseară încă o dată că principalul vinovat de prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii este Sorin Ovidiu Vîntu. Ea l-a catalogat pe omul din umbra ingineriei FNI ca pe un individ genial, capabil să iasă cu faţa curată din megaescrocheria pe care a creat-o, pentru că “ştie foarte multe despre toată lumea”. “Domnul Vîntu poate să manipuleze o ţară întreagă. Pe domnul Vîntu nu-l poate manipula nimeni”, a spus ironic Maria Vlas. Potrivit acesteia, Sorin Ovidiu Vîntu a folosit în interes personal mii de miliarde de lei din banii depuşi de investitori, iar dovada acestor afirmaţii se află chiar în documentele de la dosar. “Domnul Vîntu a lucrat întotdeauna prin interpuşi. Domnul Popa a fost unul dintre ei. Prin intermediul lor a fost investitor FNI. Nu erau mulţi, poate zece, dar erau stabili şi i-au adus bani frumoşi. Există urme ale transferurilor bancare facute de la SOV Invest către Sorin Ovidiu Vîntu, transferuri avizate de Banca Centrală. Despre ele mie niciodată nu mi se spunea nimic. Comisionul livrat de SOV Invest se transfera la Gelsor pe un aşa-zis contract de colaborare şi a doua zi sau chiar în aceaşi zi tot comisionul era transferat în contul personal al domnului Vîntu”, a afirmat Vlas.   

 

FUGA ŞI REVENIREA. “Mama FNI” a ţinut să precizeze că s-a întors în Romînia acum cinci ani de bună voie: “M-am hotărît să vin singură în România. M-am prezentat la consulatul de la Tel Aviv, le-am spus cine sunt şi mi s-a spus: «Du-te, cucoană, acasă, că avem alte treburi de făcut!». Am ieşit în drum şi mărturisesc că m-a apucat un rîs, presupun, isteric. Şi mi-am spus, ei bine acum ce faci? M-am dus la Ambasada Romîniei şi le-am cerut să mă trimită acasă. Aşa am venit acasă.” Despre plecare şi despre anii petrecuţi ca fugară Maria Vlas vorbeşte şi acum cu destulă reţinere: “S-au spus foarte multe neadevăruri despre mine atunci. Că am plecat cu 300 de milioane de dolari. Probabil trebuia să plec cu un camion. Domnul Sorin Ovidiu Vîntu a avut grijă de mine. Ţine foarte mult la mine. Cu o vinovată gata găsită şi fugită ce problemă ar mai putea avea dumnealui? Domnul Popa m-a condus pînă în Sofia să fie sigur că urc în avion. S-a mai spus că am stat pe o insulă cu tot confortul şi că un negru mi-a făcut vînt cu o frunză de palmier. Ei bine, nu doresc nimănui să trăiască ceea ce am trăit eu trei ani, cu gîndul la inculparea mea şi la faptul că nimic pe lume nu mă mai poate ajuta.” După cinci ani de arest şi nenumărate eforturi de a determina anchetarea lui Vîntu, Maria Vlas este convinsă că nu s-a dorit inculparea omului de afaceri: “Ancheta a decurs normal pînă la un punct, cînd m-am trezit că nu mă mai audiază nimeni. Aveam cu procurorul Luminiţa Şega cîte două trei întîlniri pe săptămînă, apoi i-a fost luat dosarul. Am făcut într-o zi cerere din arest să fiu dusă la procurorul de caz şi mi s-a răspuns: «Care?!». Şi asta a durat pînă cînd procurorul Irinel Păun s-a gîndit să dea un rechizitoriu. Ce puteam să cred din fundul celulei mele decît că nu s-a vrut cercetarea domnului Vîntu?”

 

VINA. Întrebată care este partea de vină a omului de afaceri, dar şi a sa, “Mama FNI” a răspuns acid: “Domnul Vîntu este cu banii, eu sunt cu faţada”. Maria Vlas a recunoscut că a fost nevoită să-i mintă la un moment dat pe investitori: “Le-am spus să aibă încredere, dar pentru că şi eu am crezut pînă în ultimul moment că pot redresa Fondul”. “Vina mea este că am acceptat şi am mers înainte pe aceeaşi cale. Este o vină foarte mare, moralmente vorbind. Şi pentru aceasta a trebuit şi chiar am început să fiu pedepsită.

“Mama FNI” a susţinut că faimoasa reclamă “Dormi liniştit, FNI veghează!” a fost concepută în Gelsor de Sorin Ovidiu Vîntu, cu ajutorul celui care conducea la acea vreme o faimoasă firmă de publicitate. De asemenea, Vlas susţine că idea asocierii cu CEC nu a fost idea sa, ci a aceluiaşi om din umbra fondurilor.

 

Exclusiv - “Vîntu s-a jurat pe capul copiilor săi‘‘

 

  • Jurnalul Naţional: Când aţi realizat că se va prăbuşi Fondul Naţional de Investiţii, a fost un moment anume?

Maria Vlas: Mi-am dat seama de asta în momentul în care l-am preluat. Mă aşteptam în fiecare zi să cadă. Pentru că era făcut bine, dar condus prost.

 

  • A fost conceput din start să devină ce-a devenit?

Nu, pentru că eu l-am creat. Eu am făcut documentele fondului după cum cerea legea. Ce s-a întâmplat după aceea nu mai este responsabilitatea mea. Eu am devenit preşedintele fondului abia din 1999, iar el era funcţional din 1995.

 

  • De ce v-aţi băgat într-un lucru despre care ştiaţi că se poate prăbuşi oricând?

Pentru că voiam să salvez fondul. Dar n-am putut, pentru că nu-mi aparţinea decizia.

 

  • Când a devenit iminentă prăbuşirea, de ce aţi ales să plecaţi din ţară?

Eu am plecat din ţară iniţial înainte de prăbuşirea fondului la 1 decembrie 1999. M-am întors în 2000, pentru că m-au rugat propriii mei salariaţi să o fac. N-am vrut, mărturisesc acum asta, dar am făcut-o şi a fost o greşeală. În 2000 am plecat din nou din ţără, pentru că eram foarte, foarte streasată. Pentru că trebuia să plec ca să servesc de... vinovat.

 

  • Aţi ştiut că plecaţi cu povara asta în spinare?

Mi-am imaginat, nu mi s-a spus direct. Mi s-a spus: “Săraca de tine, va trebui să stai plecată un an, doi în străinătate, dar promit că am să-ţi albesc numele şi te vei întoarce cu fruntea sus”.

 

  • V-a spus domnul Vîntu asta?

Da, zicîndu-mi: “Mă jur pe capul copiilor mei”.

 

  • Deci nu trebuia să plecaţi pentru totdeauna?

Nu, doar pentru o scurtă perioadă de timp.

 

  • Când v-aţi daţi seama că lucrurile nu aveau să fie aşa cum vi le-a spus domnul Vîntu?

Din momentul în care am trecut graniţa mi-am dat seama că este o plecare fără întoarcere.

 

  • Cum au fost lucrurile în acei ani de fugă?

A fost ceva cumplit. A fost oribil. Nu-mi place să-mi amintesc acei ani. Am stat într-un apartament mizer, singură, nu aveam nici un fel de legături cu nimeni, nu mă putea apăra nimeni. N-aveam nici măcar prieteni, pentru că eram dată, cică, în urmărire generală.

 

  • Cum v-aţi descurcat cu banii?

Am plecat cu 10.000 de dolari la mine. Era tot ce aveam. Cum credeţi că m-am descurcat? Sunt săracă precum şoarecele de biserică.

 

  • De ce nu v-aţi întors mai devreme? De ce în martie 2003?

Pentru că era înainte de alegeri şi înainte de primirea României în Uniunea Europeană. Am avut senzaţia falsă că în Romînia s-a schimbat ceva, dar m-am înşelat amarnic. Am crezut în prostia mea, pentru că nu pot să mă numesc altfel decît proastă, că în Romînia există justiţie.

 

  • Autorităţile au ştiut unde eraţi fugită?

Eu zic că au ştiut. Dar n-au vrut să mă găsească.

 

  • Aveţi documente noi care să poată schimba situaţia în aceste dosare?

Toate documntele necesare există. Nu e nevoie de nimic nou pentru a se afla adevărul. Totul este să vrei. De cinci ani spun acelaşi lucru, dar nu vrea nimeni să mă asculte.








×
Subiecte în articol: observator maria domnul vintu vlas