Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis, marţi, ca Mihai Chiţac să fie eliberat din penitenciar pentru două luni, începând din 15 februarie, când este programat pentru operaţie.
Instanţa militară a admis cererea lui Mihai Chiţac de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani închisoare primită în dosarul revoluţiei de la Timişoara, fostul general urmând să fie eliberat din Penitenciarul Jilava în 15 februarie, când are programată o intervenţie chirurgicală. Chiţac va fi eliberat pentru o perioadă de două luni, timp în care trebuie să se opereze. Decizia instanţei militare poate fi contestată la Curtea Militară de Apel.La termenul de marţi al procesului, la dosar a ajuns noua expertiză a Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), dispusă de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti la cererea părţilor. Procurorul militar a arătat că această expertiză nu răspunde clar la exigenţele articolului 453 din Codul de procedură penală, astfel cum a fost recent modificat şi că nu spune clar dacă tratamentul de care trebuie să beneficieze Mihai Chiţac se poate efectua sub pază permanentă.
"INML nu face referire clară la cerinţa instanţei, în schimb face trimitere permanentă la această intervenţie chirurgicală. Pe instanţă interesează clar dacă există vreo boală atât de gravă care să ducă la întreruperea executării pedepsei, şi nu interesează că în 15 februarie 2010 Mihai Chiţac are programată o intervenţie chirurgicală", a spus procurorul de şedinţă.
Acesta a arătat că şi în cazul unei intervenţii chirurgicale INML ar fi trebuit să puncteze şi să spună clar dacă această operaţie poate fi efectuată sub pază permanentă. Pentru acest motiv procurorul a cerut suplimentarea expertizei de către INML.
În replică, avocata lui Mihai Chiţac, Alice Drăghici, a spus magistraţilor militari că noul raport de expertiză răspunde în mod clar şi arată că cel pe care îl apără suferea de acea boală gravă ce-i pune viaţa în pericol. Totodată, avocata a arătat că, în lipsa unei intervenţii chirurgicale, "Mihai Chiţac se află în faţa unui risc mortal".
"Acest om trebuie internat la terapie intensivă şi, ulterior, la secţia cardio-vasculară. Aceasta se poate face numai în unităţi specializate astfel că trebuie scoasă din discuţie tratamentul sub pază permanentă", a conchis Alice Drăghici. Instanţa militară a respins cererea procurorului de suplimentare a expertizei INML.