x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului stă la păndă

Ministerul Mediului stă la păndă

de Jurnalul National    |    15 Sep 2007   •   00:00

Mai e o lună şi ceva pănă cănd Ministerul Mediului va inchide lista deschisă pentru societăţile care trebuie să-şi depună actele pentru autorizaţia de mediu.

Intr-o intervenţie la BBC, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a reiterat intenţia autorităţilor de a inchide sute de fabrici care nu respectă normele europene de protecţie a mediului.

TOPUL ILEGALILOR. Primele pe listă sunt societăţile care nu işi vor fi depus actele pentru autorizaţia de mediu pănă la 30 octombrie. De la sfărşitul anului, pentru fiecare poluator neautorizat, Romănia riscă să intre sub incidenţa procedurilor de infringement, adică să primească sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Se află in ape tulburi peste 660 de societăţi, care trebuie să facă investiţii pentru a se conforma cu standardele europene in domeniul mediului, dintre care 587 de companii deţin autorizaţii integrate de mediu şi 70 se află in stadiu avansat de autorizare. Deşi pănă la sfărşitul lui octombrie toate fabricile ar trebui să primească această autorizaţie, undele societăţi şi-au negociat o perioadă de graţie pănă in 2014, informează BBC, citat de Rador.

Ministrul Korodi spune că majoritatea societăţilor şi-au luat măsurile necesare pentru funcţionare. "Nu inchidem 443 de companii. Pentru că aceste companii au autorizaţii integrate, şi-au luat măsuri foarte multe cu privire la planul de investiţii. Desigur, la unele companii in cunoştinţă de cauză pot avea probleme dacă planul de măsuri este indeplinit 100% sau nu, şi acestea le fac procedural", a precizat ministrul Mediului. Â

Probleme serioase sunt cu societăţile din domeniile petrochimie şi siderurgie, precum şi cele din industria ceramică, unele funcţionănd din 1900, sau cele din industria chimică, construite in anii ’60.

Autorităţile spun că examenul va fi trecut numai de intreprinderile care investesc peste două miliarde de euro in reducerea poluării. Societăţile codaşe la acest capitol vor primi amenzi usturătoare, iar dacă nu vor remedia situaţia, ele riscă să fie inchise.

Romănia ocupă locul al cincilea in topul consumatorilor UE de emisii de gaze cu efect de seră şi locul al 40-lea in clasamentul celor mai poluante 50 de state din lume. Cu toate acestea, intre 1990 şi 2000 Romănia a redus cu 50% emisiile de gaze, după ce a inchis mai multe fabrici poluante.

×
Subiecte în articol: verde! mediului