x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul a cedat: Se dau stimulentele!

Ministrul a cedat: Se dau stimulentele!

14 Oct 2010   •   00:00
Ministrul a cedat: Se dau stimulentele!
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
UDPATE: Protestul de la Ministerul Finanţelor s-a încheiat

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Protestul de la Ministerul Finanţelor, început miercuri după-amiază şi urmat de mai multe acţiuni similare în instituţii publice din întreaga ţară, s-a încheiat joi seară, ultimii protestatari părăsind clădirea ministerului după mai bine de 24 de ore.

După anunţul făcut de liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, dar şi după ce au auzit declaraţiile ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ale şefului ANAF, Sorin Blejnar, protestatarii au decis să încheie manifestarea şi să plece.

Primii care au renunţat la protest au fost cei care pichetau instituţia de afară, de pe trotuar. Aceştia au primit cu aplauze anunţul liderului "Sed Lex" legat de acordarea stimulentelor "pentru totdeauna".

Nucleul dur care de altfel a şi declanşat întreaga manifestaţie, format din angajaţii Ministerului Finanţelor care protestau în holul clădirii, în faţa biroului ministrului, unii de mai bine de 24 de ore, s-au lăsat convinşi să plece mai greu. Câţiva dintre ei le-au cerut chiar explicit liderilor sindicali să încheie un protocol cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu, document în care să se regăsească toate cele stabilite în timpul negocierilor.

"Nu plecăm până nu vedem semnat protocolul", i-a spus lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, unul dintre protestatarii aflaţi în Ministerul Finanţelor încă de miercuri după-amiază.

După câteva runde de discuţii şi după ce atât Oprescu, cât şi Marica au discutat pe rând cu zeci de grupuri de nemulţumiţi, aceştia au acceptat să plece şi să renunţe la protest fără a mai vedea vreun protocol semnat.

"Mergem pe încredere, dar dacă nu se întâmplă aşa, o să ne întoarcem", a spus acelaşi bărbat, înainte de a coborî scările spre ieşirea din Ministerul Finanţelor.

La momentul transmiterii acestei ştiri, angajaţii Ministerului de Finanţe începuseră deja să adune sticlele de plastic şi ambalajele lăsate de protestatari pe holul de la etajul 1, în faţa biroului ministrului de Finanţe şi să reaşeze mobilierul din birou folosit de aceştia în cele peste 24 de ore de protest.


UPDATE:
Potrivit unui sondaj de opinie al GSSC Avangarde, 60% din intervievaţi sunt de părere că sindicatele ar trebui să intre în grevă generală, 29% sunt împotrivă, iar 10% nu pot aprecia.

0-133939-minigravagenerala.jpg

UPDATE:
Fondul de stimulente pentru angajaţii din Finanţe va rămâne la nivelul de 1,5 ori salariul, dar va fi mai mic cu 25% ca urmare a scăderii salariilor, a declarat liderul Sed Lex, Vasile Marica.

"Fondul de stimulente nu va fi ca în lunile anterioare. Va fi diminuat cu 25% aşa cum au fost şi salariile. Va rămâne pe media de 1,5 salarii", a spus Marica.


UPDATE:
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat, la sediul ministerului, că plata stimulentelor va fi deblocată, prin analiza de către o comisie formată din sindicate şi minister.

"Am negociat cu liderii dumneavoastră şi am ajuns la puncte comune. Deblocarea plăţii stimulentelor prin analiza de către o comisie ca să vedem cum au fost repartizate aceste stimulente. Colegii mei de la minister sunt pregătiţi pentru demararea acestei acţiuni. Vreţi primi salariile în mod corect. În plus, vom acorda protecţie juridică celor care desfăşoară activităţi în zona evaziunii. Legea se va vota marţi în Parlament. Salariile vor fi decente şi nu veţi mai depinde de aceste stimulente", le-a spus ministrul protestatarilor.

UPDATE:
Vasile Marica a ieşit pentru câteva minute din biroul ministrului pentru a comunica celor care protestează pe holurile instituţiei ce anume s-a discutat la negocieri. Marica a spus că s-au negociat trei puncte. Legat de stimulente, "ministrul va semna stimulentele restante numai pentru luna august, cu condiţia ca în cursul zilei de mâine să se constituie o comisie care să stabilească criteriile de acordare a acestor stimulente". Angajaţii au strigat că nu sunt de acord.

Celelalte puncte negociate au fost susţinerea OUG 1/2010 care va fi prezentată spre aprobare Parlamentului săptamâna viitoare, în cursul zilei de marţi şi crearea unei comisii comune care să creeze cadrul de protecţie a celor care au activitate în Ministerul de Finanţe, dar şi din alte meserii care pun în pericol viaţa angajaţilor.

"Mergem înapoi şi le spunem că vreţi şi stimulentele pe luna septembrie", a declarat Marica înainte de a se reîntoarce în biroul ministrului.

După alte câteva minute, liderul sindical s-a reîntors în mijlocul protestatarilor şi le-a comunicat că ministrul a fost de acord cu acordarea stimulentelor şi pe luna septembrie.



UPDATE:
Liderii sindicali şi alţi reprezentanţi ai salariaţilor din Finanţe au început o nouă rundă de negocieri cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi oficiali ai ministerului, chiar în cabinetul ministrului. Numeroşi salariaţi aflaţi în faţa cabinetului ministrului spun că singura soluţie pentru a renunţa la protest este ca la finalul negocierilor să se decidă primirea stimulentelor pe ultimele două luni şi obţinerea unor salarii decente. "Nu ştiu ce se poate negocia. Noi vrem să ne primim banii cuveniţi, stimulentele pe ultimele două luni, şi atunci încetăm protestul", a declarat unul dintre manifestanţi.

UPDATE: Confederaţia "Cartel Alfa" a făcut apel la toţi bugetarii să oprească voluntar lucrul în toate sectoarele şi solicită Guvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă de urgenţă plata stimulentelor salariale şi să renunţe la măsura reducerii salariilor cu 25 la sută.

UPDATE: O femeie a leşinat în timpul protestelor de la ministerul Finanţelor şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.



UPDATE:
Angajaţii de la Casele de Asigurări de Sănătate şi Poştă au decis să se solidarizeze cu acţiunea de protest a angajaţilor de la Finanţe.

UPDATE:
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.



UPDATE: Ialomiţianu a anunţat că la 12.30 va avea o nouă rundă de discuţii cu sindicatele şi a precizat că negocierile se vor face în limita legii, angajaţii care protestează strigându-i că vor "un ministru curajos".

UPDATE: Salariaţii de la Administraţiile financiare de sector ameninţă că vor pleca spre Ministerul Finanţelor, unde aproximativ 200 de persoane protestează pe holurile instituţiei.

UPDATE:
Angajaţii Gărzii Financiare au întrerupt lucrul la Ploieşti.

UPDATE: A doua zi de proteste. Angajaţii de la Finanţe şi-au întrerupt lucrul la Dolj, Călăraşi, Ialomiţa, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Harghita, Bihor, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Gorj, Arad, Alba, Constanţa, Timiş, Buzău, Iaşi, Prahova, Galaţi, Neamţ şi Cluj.

UPDATE: După aproximativ patru ore, discuţiile dintre Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-au încheiat fără rezultat, ministrul Ialomiţianu precizând încă o dată că că stimulentele solicitate de angajaţi pot fi acordate doar pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.

"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuţie substanţială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. În momentul de faţă, România este pe ultimul loc la încasări la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie să avem criterii de eficienţă. Această instituţie trebuie restructurată, reorganizată, ca să fie o instituţie apreciată de contribuabili, pentru a nu fi în situaţia de a tăia cheltuielile instituţiilor publice şi toate instituţiile să funcţioneze în condiţii de normalitate", a declarat Ialomiţianu la finalul discuţiilor.


Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, a spus că ministrul le-a precizat că negocierile vor exista discuţii şi cu premierul Boc despre situaţia din minister.

Marica şi-a exprimat reţinerea ca această acţiune să nu fie politizată şi să nu degenereze, în condiţiile în care el are semnale din toată ţara că protestele s-ar putea amplifica.
"Facem un apel la toate partidele politice să-şi vadă de treaba lor, să ne lase să ne rezolvăm problemele. Noi nu ne dorim o politizare a acestei acţiuni. Mâine dimineaţă (joi - n.r.), dacă colegii noştri vor intra în acţiuni spontane, cauza este sărăcia, nu că ţin cu vreun partid sau cu altul", a declarat Marica.


UPDATE:
La Cluj, Deva şi Constanţa angajaţii finanţelor au ieşit în stradă după ce negocierile cu ministrul Gheorghe Ialomiţeanu au eşuat. În acest moment, în Bucureşti, 350 de persoane protestează în minister. Cei mai mulţi angajaţi au rămas peste noapte în sediul instituţiei.

UPDATE: După miezul nopţii, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a revenit la sediul ministerului., pentru negocieri cu liderii sindicali. El a fost  primit cu huduieli de către protestatari

"Am venit să continuăm negocierile. Nu fug, negociez! Cine are performanţă va fi bine plătit în finanţe" a declarat la sosire  ministrul Ialomiţianu. " Avem obligaţia de a reduce evaziunea fiscală,  vreau să văd rezultatele. Negociem cu liderii de sindicate" a mai spus Ialomiţianu.

Potrivit Realitatea TV, ministrul de Finanţe a ajuns însoţit de SPP, la faţa locului mai erau prezenţi aproximativ 200 de protestatari.

Vasile Marica , preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, a declarat că protestatarii sunt hotărâţi să rămână toată noaptea în sediul Ministerului de Finanţe.

În sala de consiliu a ministerului a fost amenajată o cantină pentru protestatari.



Ministrul, scos de sub sechestru de SPP

În urma negocierilor eşuate, dar susţinuţi de profesori şi poliţişti, protestatarii au rămas în Ministerul Finanţelor hotărâţi să nu cedeze.
Închis în birou, Gheorghe Ialo­miţianu a ieşit aseară din minister în jurul orei 22:00, sub protecţia sepe­piştilor în civil care l-au condus la maşină şi l-au păzit până la plecarea din faţa instituţiei. Protestatarii au încercat fără rezultat să-i blocheze ieşirea, sepepiştii bruscându-i pe cei care le stăteau în cale.

Operaţiunea de "scoatere de sub sechestru" a ministrului Finanţelor a avut loc sub coordonarea directă a şefului statului major al SPP. Intervenţia a fost necesară după ce Ialomiţianu îi anunţase pe protestatarii din minister că nu va acorda stimulente decât în funcţie de performanţe în activitate şi că nu va demisiona. Ceea ce a generat furia funcţiona­rilor, care au început să-l huiduie, obligându-l să se refugieze în birou. După ce a închis uşa, mai mulţi protestatari au bătut cu pumnii în uşa cabinetului. Anterior, premierul Emil Boc declarase că stimulentele salariale pot fi plătite la Ministerul Finanţelor doar angajaţilor care contribuie la combaterea evaziunii fiscale, or, rezultatele înregistrate până în prezent la nivelul instituţiei nu sunt pe măsura solicitărilor şi a pla­nului de încasări stabilit. Declaraţia lui Boc reia directiva preşedintelui Traian Băsescu, trasată ministrului Ialomiţianu la învestirea în funcţie. La 3 septembrie, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice. Băsescu spunea atunci că i-a fost greu să accepte plata stimulentelor în luna august în cele două mi­nistere, ca şi când ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru. "Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care nu se justifică", a spus Traian Băsescu. În plus, şefului statului a spus că i s-a părut "penibil că în aceste condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariul, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. E o atenţionare care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atât timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari. De altfel, nici bugetarii nu ar mai găsi justificarea să fie solidari cu măsurile care s-au luat"  (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: observator