x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mizeria, sub pres

Mizeria, sub pres

20 Mai 2005   •   00:00

Atentie, aterizeaza premierul!
Premierul a desantat ieri in Banatul sinistrat. A reusit performanta sa nu se murdareasca pe picioare. A evitat cu grija locurile "insalubre", in pofida invitatiei localnicilor: "Vino, ba, la mine in casa, sa-ti murdaresti cizmele alea". Din respect pentru musafirul Tariceanu, autoritatile au ordonat soldatilor si pompierilor sa stranga din timp gunoaiele si sa mature prin curtile gospodarilor suparati ca li s-a inchis bodega.

  • de CARMEN PLESA
  • OBSERVATOR
  • "Vino, ba, sa-ti murdaresti cizmele!"

    CONTRAST. Spilcuitul premier a suportat privirile piezise ale sinistratilor, care nu l-au perceput deloc ca pe unul "de-al lor"
    Primul-ministru a facut ieri o vizita de cateva ore in zonele inundate. Tariceanu, cu mare grija sa nu se murdareasca, le-a promis sinistratilor case, bani si mancare. Cu o zi inainte, la Foeni era dezastru, dar autoritatile au lansat imediat o campanie de cosmetizare, cand au auzit cine le calca teritoriul.

    Primul-ministru a iesit ieri la o plimbare cu elicopterul, prin zonele inundate din Banat, prilej ca sa le promita oamenilor case, bani, dar si ulei sau zahar. Tariceanu s-a echipat cu cizme, conform "modei" din zona, dar a avut grija sa calce numai pe uscat.

    DE LA DISTANTA. Initial, premierul isi anuntase intentia sa se opreasca in toate satele afectate de inundatii. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu pretentiile unui elicopter, premierul s-a multumit si cu escale-fulger la Pustinis, Uivar, Foeni si Gataia. La Cruceni si Ionel, localitati inca izolate, in care se poate ajunge doar cu barca, elicopterul premierului nu prea avea cum sa aterizeze din cauza solului inca plin de apa. Nici la Otelec, alta localitate afectata grav de inundatii, nu a ajuns premierul, care s-a multumit sa admire satul de la distanta si sa "viziteze" pompele unguresti cu privirea, din elicopter. Un drum pe jos, pe dig, pana la aceste pompe, dureaza aproximativ 10 minute. Dar se pare ca premierul a fost decis sa nu-si supuna cizmele albastre din cauciuc, trase pe deasupra pantalonilor, la o asa mare incercare. Tariceanu a intrat in Primaria de la Uivar, unde le-a impartasit autoritatilor locale ultimele intentii ale Guvernului in privinta sinistratilor, a vorbit cu cativa sateni pe un ton destul de intepat, dar a refuzat sa raspunda la oricare dintre intrebarile ziaristilor. "N-am venit aici pentru presa", le-a taiat-o scurt premierul jurnalistilor.

    INTALNIRE RATATA. In timp ce Tariceanu mai zabovea la o promisiune cu sinistratii, Mircea Geoana a sosit la Foeni, in fruntea unor camioane cu ajutoare - in special materiale de constructii - , inscriptionate cu sigla PSD. Daca Geoana n-a stat pana sa apara premierul, camioanele PSD au ramas taman in coasta Primariei Foeni, acolo unde trebuia sa ajunga Tariceanu.

    Abia a plecat Geoana, ca elicopterul in care se aflau primul-ministru si ministrul Apararii, Vasile Blaga, a si aterizat pe terenul din spatele cimitirului satului. Aici, Tariceanu s-a oprit langa doua batranele cu aspect pasnic, care s-au plans ca nu mai au casa si nici din ce trai. Premierul le-a consolat cum s-a priceput, dupa care, probabil din dragoste pentru cizmele de cauciuc, a strabatut distanta pana la Primarie (aproximativ 200 de metri) intr-un microbuz donat de straini, pe care scria foarte clar: "Destinat transportului scolarilor".

    Pe langa premier a mers o intreaga suita de masini ale Politiei si Armatei, care au ocupat practic toata strada principala din Foeni.

    Carciuma din fata Primariei, plina ochi in ultima saptamana, a fost inchisa, iar politistii l-au indepartat inainte de sosirea premierului pe un "instigator" (un satean cherchelit), care deja isi facuse "numarul" pe Mircea Geoana.

    Tariceanu a intrat in viteza in Primarie, fara sa se uite in stanga sau in dreapta, desi zeci de sateni se adunasera ca sa-i vorbeasca. "Asa faceti toti, veniti la Primarie si stati cu fundul pe scaun, nici nu stiti unde s-au daramat casele", a izbucnit un taran. "Vino, ba, la mine acasa, sa-ti murdaresti un pic cizmele alea, ca degeaba ti le-ai pus!", a urlat altul, mai nervos.

    Cat timp premierul s-a intretinut cu autoritatile din Foeni, lumea s-a tot adunat in fata Primariei, spre nelinistea SPP-istilor imbracati la costum, cu diplomat in mana si cizme de cauciuc in picioare. "Ar fi fost bune niste oua acum, sa i le aruncam in cap, dar de unde, ca ne-au murit toate gainile", spune o sateanca.

    Cand a iesit din Primarie, Tariceanu a avut grija, ajutat si de SPP-isti, sa ia contact numai cu persoanele care pareau pasnice, in special batrane. La toate plangerile sinistratilor, Tariceanu a folosit urmatoarea gama de raspunsuri: "Bine, bine", "O sa-i spun prefectului", "Vorbiti cu primarul si consilierii dumneavoastra, o sa va explice ei".

    Dupa care a intrat iar in microbuzul destinat transportului scolarilor si dus a fost. Spre digul de la Graniceri.

    "Pai, a zis ca o sa mearga din casa in casa, sa ne vada casele daramate... Asa faceti toti, mincinosilor, lua-v-ar sa va ia!", a izbucnit o femeie, aruncand priviri dupa elicopterul care se inalta.

    DEBARCAREA. Premierul a aterizat in singurul loc uscat: langa cimitir
    Sinistrati care se bateau pentru ajutoare, sute de kilograme de haine aruncate in spatele Caminului cultural, saci de cartofi imprastiati in curtea gradinitei, o carciuma in care nu era loc sa arunci un ac. "Sa zici tu cand apare camionul, ca eu sunt cu spatele", striga una dintre satence, cu un pahar cu tarie in fata si vedere mai proasta spre strada. Pentru ca in carciuma nu mai erau locuri, doua dintre satence, sosite cu sacosele goale sub brat, au cerut sa se scoata mese si pe terasa. S-a ocupat si terasa. Voie buna, cu ceva tarie si seminte scuipate pe jos, in asteptarea urmatorului camion cu ajutoare. Cam asta era atmosfera la Foeni joi dimineata. Sosirea unui camion cu ajutoare la biserica a inviorat si mai mult atmosfera. Ajutoarele care vin prin Primarie sunt distribuite in functie de numarul de membri ai fiecarei familii sinistrate, conform unei liste de la Primarie. Cu cele care vin la biserica e mai greu, pentru ca oamenii nu mai tin cont de nimic. Si cum parintele nu e jandarm, sa-i potoleasca si sa le dea ajutoarele dupa lista, nu-i ramane decat sa se uite incurcat si rusinat la cum i se bat credinciosii pentru cativa pufuleti. "Tu n-ai nici un strop de apa in casa si toata ziua cari cu portbagajul, nu-ti mai ajunge", sare una dintre satence, gata s-o paruiasca pe alta.

    Cealalta tace si cara la portbagaj. In curtea gradinitei sunt saci desfacuti din care cad cartofi. Nimeni nu-i vrea. "A venit omu’ cu camionul plin, a oprit si a rugat sa vina cineva sa ajute sa descarce. N-a vrut nici unul", povesteste o femeie. De altfel, asta este o regula. Cand apare un camion, soldatii sunt cei care trebuie sa-l descarce, in timp ce sinistratii fumeaza, asezati pe treptele de la Caminul cultural. Asta daca nu sunt la carciuma. Nu toti satenii care au avut de suferit in urma inundatiilor sunt la fel. Adevaratii gospodari nu fac coada, cu urlete si scandal, la ajutoare, nu se bat si au atat de mult de munca, incat n-o sa-i gasesti la carciuma.

    Cand au auzit cei de la Primarie ca vor fi vizitati de primul-ministru, imediat cativa pompieri au fost trimisi sa adune sutele de kilograme de haine pe care sinistratii le-au aruncat in spatele Caminului cultural. Haine bune, dar udate de ploaie, pline de balega de cal. "Asa fac acum. Isi aleg numai ce e fain, numai ce e nou si restul il arunca", explica un baietel.

    Pana spre seara, soldatii au strans si cartofii imprastiati prin curte, au asezat niste stiuleti de porumb si au dat si cu matura pe traseul pe care urma sa vina premierul.
    ×
    Subiecte în articol: tariceanu observator premierul foeni