x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 4 martie 1977, ziua în care s-a cutremurat ţara. Au trecut 37 de ani de la cel mai devastator seism din istoria modernă a României (VIDEO)

4 martie 1977, ziua în care s-a cutremurat ţara. Au trecut 37 de ani de la cel mai devastator seism din istoria modernă a României (VIDEO)

04 Mar 2014   •   09:44
4 martie 1977, ziua în care s-a cutremurat ţara. Au trecut 37 de ani de la cel mai devastator seism din istoria modernă a României (VIDEO)

Astăzi se împlinesc 37 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, s-a produs seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 1.600 de oameni, iar alte câteva zeci de mii au fost răniţi, în timp ce 35.000 de locuinţe au fost distruse.

Seismul cu epicentrul în Vrancea s-a resimţit din sud-estul ţării şi până în Bulgaria, Capitala fiind printre oraşele cele mai afectate, în timp ce Zimnicea a fost, efectiv, ras de pe faţa pământului.

Citeşte şi Incredibila poveste a lui Sorin Crainic, care a supravietuit 11 zile sub ruine

La operaţiunile de salvare au participat peste 30.000 de pompieri şi militari, cel mai mare număr de salvatori care au acţionat simultan vreodată în România. timp de câteva zile.

Printre cei care au murit pe 4 martie 1977 au fost Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti, care în acea seară fatidică ieşise pe scara blocului ca să îşi conducă un bun prieten, pe regizorul de televiziune Alexandru Bocăneţ. Ambii au fost prinşi şi ucişi sub dărâmături, la fel ca şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României.

Citeşte şi Printre ruine cu Ceausescu

×
Subiecte în articol: cutremur 4 martie 1977