x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivele pentru care românii refuză vaccinul anti COVID-19

Motivele pentru care românii refuză vaccinul anti COVID-19

12 Oct 2021   •   15:52
Motivele pentru care românii refuză vaccinul anti COVID-19

Teama de reacții adverse și insuficiența informațiilor reprezintă principalele motive invocate de români pentru a amâna sau a refuza vaccinarea împotriva COVID-19, spune președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

„Principalele motive invocate încă sunt legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informații insuficiente - oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informații ca să decidă dacă se vaccinează sau nu. Alte persoane doresc să mai aștepte, deci încă nu sunt convinse de eficiența, utilitatea și de beneficiile vaccinului. Desigur, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze. Practic, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, a conceptului de vaccinare și nu în particular față de COVID-19”, arată Valeriu Georghiță.

El arată însă că numărul persoanelor care se vaccineză este în creștere.

„Probabil că vorbim despre acel segment populațional care în perioada în care numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. De asemenea, sunt cei ezitanți, care în momentul de față au o altă percepție a riscului de îmbolnăvire, teama de boală cu tot ce asociază boala și complicațiile ei pe termen lung. Acestea sunt motivele pentru care în general oamenii aleg să se vaccineze. Recomandarea noastră este foarte clară - în mod deosebit cei vulnerabili, cei la risc să meară să se vaccineze cât mai repede”, adaugă președintele CNCAV.

El arată că vaccinarea cu shemă completă reduce riscul de infectare cu aproximativ cinci ori la varianta Delta, iar riscul de deces este redus de peste 10 ori în cazul persoanelor vaccinate.

Mediafax

×
Subiecte în articol: vaccin COVID