x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MRU, somat să-şi ceară scuze faţă de persoanele cu autism

MRU, somat să-şi ceară scuze faţă de persoanele cu autism

01 Mar 2014   •   10:07
 MRU, somat să-şi ceară scuze faţă de persoanele cu autism

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) i-a adresat azi liderului Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, o scrisoare deschisă în care îi cere să prezinte scuze public pentru ofensa adusă prin folosirea incorectă a cuvântului 'autism' într-o postare pe pagina sa de socializare.

'Pe pagina dumneavoastră de pe un site de socializare aţi postat următorul text pe care noi, părinţii şi reprezentaţii persoanelor cu autism din România, îl considerăm ofensator: ' România s-a transformat în fieful liderilor iresponsabil şi incapabili. Autismul politic a devenit paradigmă pe scena politică. Un sfert din clasa politică românească afişează habarnism, incompetenţă şi lipsă de profesionalism, este coruptă şi slab pregătită'. În nenumărate rânduri am atras atenţia asupra folosirii cuvântului autism cu alte conotaţii decât cele corecte', se afirmă în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele FEDRA, Carmen Ghercă.

În scrisoare se arată că 'persoanele cu autism sunt persoane cu capacităţi deosebite, unele ieşite din comun, care au probleme în a socializa şi comunica cu cei din jur'.

'Problemele sunt cauzate de prezenţa acestei tulburări şi nu de un comportament voit sau asumat. Persoanele cu autism au calităţi pe care mulţi dintre noi nu le posedă şi nici nu le vor învăţa niciodată. Una dintre acestea este incapacitatea de a minţi, de a manipula şi de a fi coruptibili. Cuvintele prin care dumneavoastră caracterizaţi clasa poltică românească nu caracterizează, vă asigurăm, şi persoanele cu autism. Declaraţia dumneavoastră este cu atât mai ofensatoare, cu cât folosiţi această comparaţie în sensul peiorativ al cuvântului. De aceea, vă rugăm să vă retrageţi această comparaţie şi să vă prezentaţi public scuzele dumneavoastră faţă de persoanele cu autism din România', se mai afirmă în scrisoarea menţionată.

×
Subiecte în articol: Ungureanu jigniri MRU autisti