x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici o zi fără un deces din cauza lui H1N1

Nici o zi fără un deces din cauza lui H1N1

de Magda Marincovici    |    07 Ian 2010   •   00:00

Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a informat că, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate încă 26 de cazuri de gripă cu virus A/H1N1 şi şapte cazuri de deces.

În ultimele două săptămâni, comunicatele Ministerului Sănătăţii arată că, zilnic, în ţara noastră se moare din cauza gripei pandemice. Totalul cazurilor înregistrate până în acest moment este de 5.941, din care 73 de decese.

La nivel european, sunt înregistrate 2.555 de decese. Decesul actorului Toni Tecuceanu a reuşit să-i convingă pe mulţi români de a se vaccina pentru a se proteja de virusul gripei noi.
Astfel, la Institutul "Matei Balş", începând de marţi, când a fost anunţat decesul lui Tecuceanu, aproximativ 240 de persoane au solicitat vaccinarea.
De altfel, ministrul secretar de stat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel avertiza că, din păcate, trebuie să ajungem la un episod dramatic cum a fost cel al actorului Toni Tecuceanu sau al  unui membru al familiei care să îşi piardă viaţa din cauza virusului H1N1 ca să ne dăm seama, cu adevărat, că traversăm o pandemie de care putem să ne protejăm vaccinându-ne. Dar şi aşa, deocamdată, doar 200.000 de doze de vaccin contra A/H1N1 au fost folosite din totalul de 1,34 milioane.

În ţara noastră, imunizarea este realizată printr-un vaccin produs la Institutul Cantacuzino, despre care profesorul Streinu-Cercel, în repetate rânduri, a dat asigurări că este sigur, tolerabil, eficient, gratuit. În prezent, vaccinarea este extinsă la categoriile de risc din întreaga populaţie, prin reţeaua medicilor de familie, care au misiunea de a se aproviziona cu vaccin şi de a răspunde solicitării cetăţenilor, asiguraţi sau neasiguraţi medical.

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, spune că este în curs de derulare campania de informare a populaţiei asupra necesităţii de a ne vaccina: "Facem public de fiecare dată riscul la care se supun persoanele care refuză vaccinarea".  Profesorul Streinu-Cercel a anunţat că, începând cu jumătatea lunii ianuarie, este aşteptat un nou val de gripă, care este posibil să fie şi mai sever dacă vom avea o iarnă geroasă.

×
Subiecte în articol: observator